*내츄럴 리유안 도서관 [ Li Xiaodong Atelier ] Liyuan Library

자연과 조우하는 방법 찾아 보기
베이징에서 차로 2시간 정도 떨어진 외곽에 위치한 후아류시의 작은 마을에
내츄럴하며 모던한 프로젝트가 추가적으로 진행되었다.
그것은 마을주민들을 위한 커뮤니티 스페이스로 정적인 사색공간을
기획하여 편온한 분위기에서 책을 볼 수 있는 도서관 프로젝트를 진행하였다.
또한 외부의 훌륭한 자연환경과 동조될 수 있는 공간을
구축함으로써 공간에 대한 근본적인 목적에 대하여 한발 더 나아 갈 수 있는
계기를 마련하였다.

그것의 시작은 자연적인 재료와 대지에 순응하는 볼륨을 형성하는 공간을
만드는 것 부터 시작된다. 그리고 장소를 대표하는 주요한 컨텐츠를
사용하여 주위환경과 스스럼 없이 융화되는 구축방법을 택하였다.
이와같이 디자인된 공간은 주위의 주거들과 하나의 공동체를 이루는
볼륨을 형성하며 커다란 한개의 자연으로 귀속된다.
작은 단위의 나뭇가지 일 수 있지만 공간을 형성하는 중요한
컨텐츠로 사용된 우드스틱은 그렇게 전체 도서관을 이루는
컨텐츠로 사용되었다.
친숙한 재료와 미니멀한 공간형태는 곧 주변 지역의 커뮤니티를
대표하는 공간으로 자리잡고 자연과도 동화되는 공간일 될 것이다.

나는 그렇게 생각한다. 답은 멀리 있지 않을꺼라고,
당신이 생각하는 과제의 답은 바로 당신 앞에 놓여 있고
우리는 그것이 너무 가까이에 있어 보지 못할 뿐이라고...
당신이 계속 외면하는 지금 이 순간에도...

reviewed by SJ

This project is modest addition to the small village of Huairou on the outskirts of Beijing, just under a two hours drive from busy Beijing urban life.

On the one hand it forms a modern programmatic complement to the village by adding a small library and reading space within a setting of quiet contemplation. On the other hand we wanted to use architecture to enhance the appreciation of the natural landscaping qualities.

So instead of adding a new building inside the village center, we chose this particular site in the nearby mountains, a pleasant five minute walk from the village center. In doing so we could provide a setting of clear thoughts when one consciously takes the effort to head for the reading room.



Because of the overwhelming beauty of the surrounding nature our intervention is modest in its outward expression. We can’t compete with nature’s splendor. The building blends into the landscape through the delicate choice of materials and the careful placement of the building volume. Especially the choice of material is crucial in blending with the regional characteristics. After analyzing the local material characteristics in the village we found large amounts of locally sourced wooden sticks piled around each house. The villagers gather these sticks all year round to fuel their cooking stoves. Thus we decided to use this ordinary material in an extraordinary way, cladding the building in familiar textures in a way that is strikingly sensitive.

The inside of the building has a very expressive character though; its interior is spatially diverse by using steps and small level changes to create distinct places. It frames views towards the surrounding landscape and acts as an embracing shelter. The building is fully glazed to allow for a fully daylight space. The wooden sticks temper the bright light and spread it evenly throughout the space to provide for a perfect reading ambience.



from  contemporist


Designed by CMSFactory.NET