*박공지붕 두개의 집 [ ifdesign ] Wigglyhouse


Wiggly house is a single-family residential building located in a difficult context 50km away from Milan in Italy, characterized by multi-storey buildings that surround it.

Because of this promiscuity, the house tries to protect itself reducing  the openings toward the outside as much as possible, compensating with big or smaller patios, both closed and open, that give light to the inner spaces in a more suitable way.


The covering reaffirms this principle. Canadian gray granite covers the entire building to symbolize this idea of protection with the exception of the walls where the volume is subtracted by the grey-plaster made patios. 


Architects: ifdesign

Location: 22100 Como, Province of Como, Italy

Lead Architects: Franco Tagliabue Volontè, Ida Origgi

Area:150.0 m2

Project Year: 2015

Photographs: Andrea Martiradonna 

Manufacturers: Lombarda Graniti, Mutina, Vetro G

This way the building tries to open upwards:

the pitch of the roof folds restless in search of the zenithal light in an almost gestural attitude, generating three light stacks in the living room,in the kitchen and in the “meditation room” at the end. 

The pitches of the roof alternate, “wiggling” the sequence of the lines of the roof section.

So in the inner spaces the value of the light is emphasised. From the typological point of view, the project investigates new combinations depending on the change in the family structure and the use of contemporary living spaces that seems to be radically changed in recent years.

The Italian architect Cesare Cattaneo assumed in "the house for the Christian family" a growth hypothesis of the building organism; the new paradigms on which the evolution of the families of our times are assumed call for a deep reflection on the status of the new housing models.


What is proposed is an ability to survive to subsequent configurations, at least for some key spaces of the house, but also an organism with a spatial structure that is able to grow in the future.

So the project is not completely saturated by the volume allowed for the lot, occupying it in the manner of a matrix, which leaves voids in the plan and arranges the rooms along a North-South axis, waiting to be completed and added in the future.


The covering affirms the principle to protect the house from the sorroundings . Canadian gray granite covers the entire building to symbolize this idea of protection with the exception of the walls where the volume is subtracted by the grey-plaster made patios.


from archdaily

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 이탈리아
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET