*19세기 석재 주택 리노베이션-[ savioz fabrizzi architectes ] Renovation of a Dwelling in Chamoson

1814년 이후 건설된 이 건물은 처음엔 시골집으로 사용되었던 것인데, 서로 다른 층에 인접된 3개의 부분으로 구성되어 있다. 1층엔 출입구로 가로 질러져 있고, 이는 옆 건물로 바로 접근하게 되어 있다. 리노베이션 프로젝트는 기존의 석재 구조를 강조하면서도 대체부품을 콘크리트로 사용하여 전체적으로 미네랄 광물의 느낌을 주기 위해 그 특성을 유지하면서도 강화하고자 했다. 외부적 볼륨이 변경되지는 않았고, 이전 창문구멍 또한 유지되었는데, 여기에 더 큰 창문이 추가되어 자연스러운 빛을 메인 내부 공간으로 끌어들이면서도 주변 풍경을 감상할 수 있도록 설계하였다.

 

This building was constructed in stages from 1814 onwards and was used as a rural house.

It is made up of three adjacent areas on different levels. On the ground floor it is crossed by an access way which indicates the presence of a former right of way to the next-door building.


The imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character.

The renovation project seeks to maintain and reinforce this character, emphasising the existing stone structure while using concrete for the parts to be replaced, in order to create a completely mineral feel to the whole.



The exterior volume has not been changed. The stone façades have been preserved and lined inside with an insulating layer of concrete based on foamed recycled glass (Misapor). This insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforces the old stone walls and provides thermal insulation.

The parts of the façade formerly of timber weatherboarding have been replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber.


The former window apertures have been retained and some larger windows added in order to let more natural light into the main interior spaces and to provide views over the surrounding landscape. These new windows are flush with the exterior in order to minimise their impact on the volume of the building, as well as to emphasise and make good use of the substantial thickness of the walls.



With its good thermal insulation, controlled ventilation and energy from renewable sources, this

renovation complies with the Swiss “Minergie” energy conservation standard. 23 m2 of solar panels on

the roof produce about 35% of the annual heating requirement (heating and hot water).


In harmony with the exterior, the interior is formed from unrefined mineral materials, with its natural

stone, exposed concrete and polished screed floors. Only a few elements, such as the kitchen or the

sanitary fittings, are in contrast to this character. 








]













from architizer


Designed by CMSFactory.NET