*바르셀로나 아파트-[ ARQUITECTURA-G ] MARIÀ CUBÍ

이번 프로젝트는 기존 포장도로를 유지하면서 3베드룸 아파트를 설치한다는 전제 하에 시행된 것이다.
건물은 원래의 유압타일 색상을 기반으로 자재를 선택하였고, 그루부한 질감으로 칠한 MDF 패널 위에 20x20cm 크기의 패턴 타일을 수직으로 적용하였다.

 

The project is based on the premise of preserving the pre-existing pavements and fitting a 3-bedroom apartment in a 70m2 flat located on C / Marià Cubí, Barcelona.


The front façade of the building has a worse orientation than the back one, which on its behalf has a large glazed area. We understand the project as a superposition of performances on a canvas that has been given to us, or a strategy that is based on placing objects that do not reach the ceiling, so that they allow the continuity of light between both facades illuminating all the rooms.

We placed the most public program of the living space in the area with better lighting and the two bedrooms facing the main facade. Introducing an island in the in the open living space the functions of kitchen and furniture for television are resolved and the circulations are organized as well. In front of the island, an oblique wall breaks the grid of the floor and defines the direction of the sofa, as well as the perimeter of a study room that can be transformed into a single room. This study room is provided with natural light thanks to the intensive correlation with the living room, that is realised by a row of foldable shutters, that allows its possible autonomy in the case it´s used as a bedroom. Moreover, the central core of the house, which acts as a buffer zone between the bedrooms and the living area, is occupied by two complete bathrooms.

The materials palette is based on the colours of the original hydraulic tile, and also the pattern of 20x20cm of the same one is used to decontextualize by applying it vertically on MDF panels lacquered with grooved texture that draws the same shape.



from divisare

Designed by CMSFactory.NET