*야마하,금빛 노래를 부르다 [ Nikken Sekkei ] Yamaha Ginza

건물전체가 하나의 악기가 되고자 했네요.
'소리와 음악이 흘러 나오는 악기' 그리고 '전통과 혁신의 일체화' 이 어려운 4가지의
컨셉을 조화롭게 잘 풀어 냈어요.
특히 전면 파사드가 메인 컨셉을 잘 나타내는데 마치 목관악기가 소리를 내듯이
내부의 글라스 쇼케이스가 3개의 아트리움을 통하여 파사드에
리드믹컬한 패턴으로 표현되었네요.
파사드의 금색 패턴은 마치 노래를 하듯이 리드믹컬하게 구성되어 있어요.
패턴을 잘 살펴보면 금색은 금관 악기의 놋쇠를 표현했구요, 사선방향의 형태는
근대 일본장인의 유리 패턴를 재현했네요.
외피만으로도 야마하라는 브랜드를 훌륭히 잘 표현하고 있네요.
사설로 덧붙이면 니켄세케이에는 야근이 없다 하더군요.
효율적인 시스템을 지향하며 불필요한 노동력은 오히려
생산적인 활동에 지장을 주는 것을 잘 알고 있는거죠.

To express the essence of Yamaha’s brand, ’s leading general musical instrument manufacturer, and materialize its architectural design, the basic themes of this architecture are set out to be “a building that exudes the feel of sound and music” and “the union of tradition and innovation”. To achieve the building’s concept image, which is a woodwind instrument that is placed inside a showcase, the connected three atrium spaces facing the streets are finished by wooden materials with curved moldings that resemble woodwind instruments.

Architects: Nikken Sekkei LTD / HOZUMA CHINO+HIROYUKI SHIRAI+TAKEYOSHI SUZUKI
Location: ,
Client: Yamaha Corporation
Project area: 635 sqm
Project year: 2006 – 2010
Photographs: Courtesy of


The façade of the building is composed of the diagonal grid expressing the fluidity of music, and the gold-leaf laminated glasses scattered in a random pattern expressing the brass instruments. With this façade, a number of musical senses are tried to be expressed in this architecture: a sparkling and shifting sense of sound, a rhythm, and a sense of constant change through time. Gold-leaf laminated , which was made by sandwiching Japanese traditional craftsman’s gold dust between high-translucency glasses using modern technologies, represents Japanese images, in addition to an image of brass instruments. By hanging these gold-leaf laminated glasses with the diagonal cable-grid system, a new type of curtain wall like stained glasses was developed.

The building is a super-complex composed of various sound-related facilities such as shops, a hall, and music schools stacked together with three atrium spaces in its center. With its sophisticated, most advanced vibration and sound insulation structure, each space is interconnected and yet keeps its own, acoustically quite environment. Three atrium spaces, each designed with its own theme, resonate with the streets of Ginza through the translucent screen decorated with gold dusts.

To attain a finest space for acoustic instruments in this modern-designed hall, we set out two concepts: “the richness of acoustic resonance from the top” and “the sound clarity of musical instruments”. The side wall with uneven surfaces that uses the design of the diagonal grid on the exterior surface, and the ceiling with a form of primary number ratio waves diffuse reflected sounds in a good balance. Also the various reverberations of reflected sound from the curved ceiling make an acoustic space with a downpour sound from the top. By using the wooden materials and adopting various forms of instruments, the hall itself resembles the image inside of musical instruments.


from  archdaily

Designed by CMSFactory.NET