*녹지 속 자연에 개방적인 콘크리트 주택-[ hitotomori ] Senri Greenery House Renovation

50년간 방치되어 온 녹지 지역에 박스형 철근콘크리트 집을 보수공사하였다. 혁신이란 건물 내에 잠재된 고유한 특성을 극대화하는 것이며, 그러한 취지에서 넓은 녹지의 풍성한 공간을 활용하여 개방된 공간을 설계하는 것으로 방향을 잡았다. 결과, 강철 프레임의 경사진 지붕을 가진, 자연 속에서 공간이 '방'이 아니라 '환경'으로 인식되는 주택이 탄생하였다.

 

This is a renovation of a boxed-frame type reinforced concrete house facing an area of greenery that has been well-tended for fifty years in the town of Senri, Japan.

When it comes to renovation, it is crucial for our design to maximise the inherent potential already found within a building. The building looks out over a large area of greenery and within already contains an abundance of airy spaces. It was our task to utilize these open spaces while at the same time considering each room’s proportions and details to create an even more intimate interplay between the natural greenery outside and the rooms themselves. In addition, a slanted roof supported by the building’s steel frame provided even more open space with which to work. In order that these voluminous spaces would be perceived not so much as ‘rooms’ but as an ‘environment’, our design took in the factors of heat, natural light, ventilation, and greenery to create a space which suggested to this camping and nature loving family a way of life where each and every member, by choosing their own favorite spots from the home environment, would be able create their own personal living space.


Architects: hitotomori

Location: Toyonaka, Japan

Constructor: Burg Design Banker

Lighting design: NEW LIGHT POTTERY

Sofa making: Revery Chair

Styling: Bonddesign

Area: 300.0 m2

Project Year: 2018

Photographs: Hiroki Kawata

The exquisite blue of both the front stained-glass window and exterior walls already combined to give the entranceway one of the house’s defining characteristics. To bring this characteristic into the house and use it to maximum effect, we constructed the foyer and front hall floors, walls, and ceilings with mortar, and limited the materials we used to ones that would be dyed a rich blue when bathed in the light from the stained-glass.


The entrance to each room was already composed of a deep-set, low-ceilinged veneer tunnel. Our design utilized the contrast between this tunnel and the wider space found within the room to further emphasize the intimate relationship of each room’s open blue airiness and the natural greenery outside, and draw out the inherent potential in both entranceway and room.


Within the passage of time we can find divers objects of beauty; through our design, we have endeavored to create a space in which these objects realize their full potential, a space in which they are respected and held in the highest regard, a space in which a home is fully and truly revived.


Designed by CMSFactory.NET