*미니멀리즘-중국 송왕조의 미학의 정교함, 일본 전통 미학이 어우러진 주택-[ Wei Yi International Design Associates ] Din-a-ka

대만의 다퉁 산(Datun Mountains)의 기슭에 있는 베이 토우 온천(Beitou Hot Spring) 지역에 "딘 아카 (Din-a-ka)"는 은퇴한 노인 부부를 위한 주택이다. 이 곳은 이 집을 추억의 창고로 바꾸려는 디자이너의 사명을 서정적으로 캡슐화하였는데, 수석 디자이너 Fang Shin-yuan은 근대 건축에서 유래한 독특한 미니멀리스트 디자인과 중국 송 왕조의 미학적 정교함, 전통적인 일본식 미학을 개발함과 동시에 그 지역의 청청한 자연 환경에서 영감을 얻어 이 곳을 설계하였다.

Located in the verdant Beitou Hot Spring area at the foot of Taipei's Datun Mountains in Taiwan, “Din-a-ka” is a minimalist residence designed by Wei Yi International Design Associatesfor the retirement of an elderly couple. Its name, which translates to a covered walkway in English, alludes to Taiwan’s agrarian past as it used to be a space of social exchange found in rural areas. This allusion lyrically encapsulates the designers’ mission to transform a home into a repository of memories. To do so, lead designer Fang Shin-yuan has developed an idiosyncratically minimalist designed language that draws from modernist architecture, the aesthetic sophistication of the Chinese Song dynasty, and traditional Japanese aesthetics, while also drawing inspiration from the location's lush natural surroundings.


The natural scenery, which the residence fully embraces through extensive window openings and balconies, is reflected in the selection of materials that dominate the interiors: recycled wood and exposed concrete, as well as the use of terrazzo and tatami, a Japanese type of mat made from rice straw. The palette of weathered timber, board-formed concrete and exposed cement reflects the abundant natural resources of the area but also embody “wabi-sabi”, the traditional Japanese aesthetic that defines beauty as imperfect, impermanent and incomplete. Centred on the acceptance of transience and imperfection, wabi-sabi perfectly captures the bittersweet, nostalgic sensation of growing old.

Extending across the entire length of the 160 square metre residence, the open-plan living room accommodates all the communal areas including the kitchen while enjoying panoramic views of the mountainous landscape. The elongated space can be divided into two rooms by a folding timber partition, while the folding glazed balcony doors can also be completely retracted blurring the distinction between indoors and outdoors.

A floating steel blue cabinet marks the apartment’s entrance and signals that you are stepping into a space of poetic dimensions. Similarly gestural, a sculptural volume separates the living room from the hallway leading to the master bedroom and the meditation room while also functioning as storage space. On the front, sliding wooden panels hide the television set, while on the back, the convex surface is made from rusted metal and golden foil, which along with the reclaimed Taiwanese cypress planks lining the rest of the hallway, create a weathered ambience that takes you back in time. Concealed strip lighting further enhances this sensation by detaching the walls from the floor.


from yatzer

Designed by CMSFactory.NET