*목재 스크린으로 집을 일출을 향해 개폐할 수 있게 한 호주 주택-[ mck architects ] sunrise house

호주 남부해안의 4인을 위한 대형 주택은 대규모의 가족모임과 같은 공동의 순간을 제공하기 위한 구성이 독특하다. 사생활 보호를 위해 거리에서 집을 돌아 창을 내 아침에 일출을 즐길 수 있게 하였다. 해안도로와 평행을 이루면서 집안의 모든 공간이 일출을 즐길 수 있도록 설계 되었고, 유연한 목재 스크린으로 집을 온전히 열거나 닫을 수 있다.

flexible timber screens allow sunrise house by mck to open up or shut down completely

sitting within the dunes of the south coast of NSW, australia, sunrise house embraces the horizon of the pacific ocean. a robust yet finely articulated home arranged as a collection of positive and negative spaces opens up completely to its immediate landscape or shuts down as the coastal weather turns. a simple planning arrangement provides a large home with an efficient program, and light and ventilation apertures follow the linear functionality of the home. designed by mck architects, the house is as comfortable for a large extended family gathering as it is for a family of four, and provides its inhabitants with as many shared moments as it does private ones. privacy is effected by turning the home’s back on the street and focusing its attention on the east where it invites each daily sunrise into its interiors.


the site runs parallel to a popular coastal road, and the building form sits between this road and the beach. early investigations proved that ocean views would be obtained from a first floor, hence a decision was made to locate the bedrooms on the ground plane, and living zones above. the linear interior opens to the horizon whilst providing privacy from the street, engaging all spaces with the sunrise. a lighter steel frame sits over a solid concrete plinth and spaces grow from inside to out, as do the materials that define those spaces.


with its long edge running parallel to the public domain, privacy was a key issue for mck on both levels of the site. bedrooms are positioned on the ocean side whilst the street façade is clad with solid recycled timbers that deliberately open up where light and ventilation are required. a generous, lush garden along the street highlights the architecture within its dense foliage, and both garden and building are embraced by the public.


the arrangement of spaces is simple, with focus on the amenity of space and connection to both the horizon and the landscape. privacy is defined by form and used to create positive and negative space to define the function and to embrace the natural light. bedrooms have several modes of privacy, whereas the first-floor living spaces obtain the horizon view and seamlessly become part of the exterior.



from designboom

Designed by CMSFactory.NET