* 상하이 플그래쉽 스토어 유니클로 [ Bohlin Cywinski Jackson ] Uniqlo Shanghai

유니클로의 재변신
상하이에 위치한 유니클로 매장의 리뉴얼 작업이네요.
건물의 파사드를 유리와 펀칭메탈의 구조로 된 이중외피 시스템으로
계획하여 건물의 상징성을 돋보이게 하네요.
플래그쉽 스토어가 가지는 장점을 건물의 외피에서 단일화된
형태로 표현하여 상하이에서 유니클로가 자기는 랜드마크를
표현하고 있어요.
우리가 강남역에서 예전에 '지오다노' 앞에서 만나는 약속을 많이 잡았던 것 처럼
이곳 또한 사람들의 만남의 장소로써 많이 활용 될 것 같아요.

Located within the main shopping district of Shanghai, the Uniqlo flagship store’s backlit skin of perforated metal, dramatic circular track with mannequins encased in acrylic futuristic capsules, robotic lighting, steel gravity tubes and glass panels successfully accomplished BCJ’s goal to create an iconic building for their client.

To say this project was challenging would be an understatement. It wasn’t just the teams working in three different languages and three different countries, or the state of the existing building – a dirt floored vacant building, but these circumstances paired with a government edict that all construction had to be within 30cm (12 inches) of the existing facade and completed prior to the Shanghai Expo in three months or the client would risk losing their lease added a bit of pressure. Bohlin Cywinski Jackson coordinated with the buildings original designers, Shanghai based Jiang Architects & Engineers to create a memorable flagship store for Uniqlo.

Architects: Bohlin Cywinski Jackson
Location: Shanghai, China
Principal for Design: Peter Bohlin, FAIA
Principal in Charge: Robert Miller AIA, LEED AP
Project Manager: Chris Evans, AIA
Project Team: Mark Adams Campie Ellis, AIA Nguyen Ha, Michael Hatcher, Nick Hons, Matt Wittman
Owner: Fast Retailing, Inc. Ltd. (Parent Company of Uniqlo)
Consultant: PCS Structural Solutions
Lighting Design: Candela
Facade Consultant: Axis Façade,
Rotating and Flying Mannequin Consultant: ZFX
Local Architect of Record: Jiang Architects & Engineers
Local Structural Engineer: Jiang Architects & Engineers
Translator: Turid Gronning
Contractor: Tanseisha Co. Ltd.
Project Area: 38,751 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Nic Lehoux, Nácasa and Partners, Inc.


The client’s needs were to build their largest flagship store to introduce their brand and house their offices. The branding of the store required visibility of location with windowless space to display product however the government prevented exterior lighting or removal of the existing facade glass.

A skin of perforated metal was used to transform and unify the building. A wall of product was constructed and set inboard of the existing glass by several feet to allow access for maintenance while creating a light-box within to backlight the perforated skin. Viewed from a distance, the patterning in the perforated skin creates the appearance of folded fabric, a subtle reference to the building’s use.

A rotating series of mannequins inhabit the entry. Robotic lighting tracks patron activity and engages them in a dramatic experience. A glass shard cuts through the existing concrete floors, and is animated with mannequins flying vertically on theatrical rigging. This new atrium brings light to the center of the deep floor-plates and clearly demarks the vertical circulation while titillating and sparking patron curiosity.



from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY