*빛의 계단, 빅토리아 하우스 리모델링 [ FLOW Architecture ] LIGHT FALLS

빅토리아시대에 지어진 주거의 리모델링 작업은 내부 깊숙히 빛이 흐르는 연속된 공간을 만드는데 있다. 기존 입면을 전창으로 개방감을 극대화 한다. 그리고 공간의 중심부에 위치한 계단실에 빛을 유입할 수 있도록 천창을 설치한다. 계단의 보이드를 따라 수직으로 내려오는 빛은 공간 깊숙히 조형감 있는 공간감을 생성시킨다.

Located on a leafy road in Kensington, London, this recently renovated Victorian terraced house stands out in its radical approach to inhabiting historical housing. Thoroughly reconstructed in response to the need for increased daylight and spatial fluidity by London-based practice FLOW Architecture in collaboration with London-based architect MAGRITS, the renovated building may look the same from the outside but revels internally in contemporary sophistication. Centred on sculptural light well that ushers daylight deep into the building’s core, hence the residence’s name “Light Falls”, the dwelling smoothly unfolds on five floors, including a new basement and a double-height rear-extension, comfortably catering to the client’s laidback living requirements, minimalist sense of style and growing art collection.


Originally built in 1851, the four-storey, end-of-terrace house exemplified Victorian residential architecture in its compartmentalised layout and poor quality of natural light. Faced with such conditions, the design team set upon completely reconfiguring the internal layout keeping only the street facing façade intact in line with the area’s planning restrictions, which in effect meant demolishing the building and reconstructing it literally from scratch.


At the centre of the building, the architects have incorporated a slender light well extending down to the raised ground floor and an open staircase that goes all the way from the upper floors down to the lower ground floor and the new basement below, both of which have been conceived in sculptural terms and crowned by large frameless skylights. These two bold gestures enhance the fluidity of the vertically stacked living spaces and allow natural light to percolate throughout the core of the building as reflected in the project’s name. “The name Light Falls perfectly expresses the soul of the house”, explain the design team, “the cascading effect of daylight, brought in vertical motion to the centre of the building, enlivens the interior spaces and dissolves the borders between outdoor and indoor spaces”.


from yatzer

댓글(0)

Designed by JB FACTORY