*경사지 스킵플로어 하우스 [ Apiacás Arquitetos ] Juranda House

반응형

경사지를 최대한 이용하여 공간의 깊이감을
다양하게 연출함과 동시에 내외부의 공간을 중첩시켜
공간을 통합한다.
  스킵플로어 형식으로 이루어진 3개의 층은
각 공간의 높이를 확보함으로써
한층 깊어진 공간감을 제공한다.

3개의 층을 연결하는 계단실은 각 보이드공간을

끊임없이 연속시키며 내부공간을 확장시키는

동시에 연결하는데 그라운드 레벨에 위치한

거실,식당,주방에서 부터 상층부에 위치한

3개의 침실과 2개의 화장실 그리고 데크로

확장되는 오피스의 각 공간을 연결해주는

중요한 매개체 역활을 한다.

겉으로 치장하기 보다 모던하며 심플한

메자닛형식은 철골구조와 RC구조를 적절히

사용함으로써 부차적인 공간의 낭비를 줄일 수 있었다.

특히 전면으로 펼쳐지는 어반뷰를 감상할 수 있도록

전면 클리어윈도우는 집전체에 도시를 투영시켜

집과 도시의 거리감을 좁혀주는 동시에

내외부 공간의 간극을 없애준다.


분명 수평적 공간과 수직적 공간은 많은

차이와 장단이 존재한다.

효율적인 공간과 정적인 공간감을 유지시키는데는

수평적인 공간이 유리한 것은 사실이다.

하지만 비좁은 경사지에는 우리가 생각하는 것보다
많은 공간이 할애 되지 못한다.
이점을 고려할때
주란다 하우스와 같이 수직적 깊이감이 다른
다양한 공간을 디자인함으로써
우리는 이전의 공간에서 찾을 수 없었던
재미와 깊이를 얻을 수 있다.
우리가 깨닫지는 못하지만 경사대지는
생각보다 많은 다양성을 우리에게 제공하여 준다.
당신이 짓고 싶은 곳은 어디입니까?

reviewed by SJ


Apiacás Arquitetos designed the Juranda House in Sao Paulo, Brazil.
In designing our house on an urban plot with dimensions of 6 x 24m, located in Rua Juranda, Vila Beatriz, São Paulo, we were forced to establish certain criteria for the construction of a house of approximately 150 sqm.


As the terrain of the plot had an accentuated slope, the bottom of the plot being over three and a half metres below the pavement level, the building was distributed over half levels, separated by a three storey void which contains the staircase access to the floors. This void organises the spaces of the house: living room, dining room and kitchen on the ground floor as well as three bedrooms, two bathrooms, office and a ‘deck’ on the upper floors. The house is built up to the edges of the plot and consequently it is lit and ventilated from the front and rear.



The idea was to make the house as transparent as possible, in a way that would establish a relationship with the external areas. In order make this viable, we designed the openings at the front and rear of the house to be on the same axis and to be three metres wide. When open, the glazing elements slide behind the walls uniting the internal and external spaces.



We sought to execute the construction work in the most economical manner possible. From the start, we tried to avoid as far as possible any kind of earth moving, which is always an onerous part of the budget of any construction. For this reason, all of the slabs, including those on the ground floor are supported on the structure of the lateral walls of the house. The house is given structure by steel reinforced concrete cast on site with the slabs in prefabricated concrete remaining visible after construction. All of the brickwork is in ceramic blocks covered with a white render. We opted to put all of the house’s infrastructure on the lowest floor, making use of the nature slope, this includes: a water cistern, boiler and sewage treatment system.

Overall, this is a project that tried to limit the dimensions, to the strictly necessary, of areas such as bedrooms and bathrooms so that the communal spaces would be more generous even within this narrow plot, promoting communal living, preferably with friends.



from  contemporist
728x90

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET