*대나무 카페 [ Vo Trong Nghia ] wNw Cafe

자연과 건축은 어떻게 만는 것이 좋을까요?

낯설게? 때로는 거칠게? 아니면 친숙하게? 


베트남의 호젓한 전원 속에 담긴 더블유 앤 더블유 카페는

친숙하게 만나는 방법을 인공연못과 대나무를 사용한

초승달형태의 공간으로 보여줍니다.

먼저 두개의 연못을 만들고 그 사이에 노천카페를 형성합니다.

그리고 노천카페 위에 7000여개의 대나무를 이용한 루프를

베트남 전통 결구방식으로

구축합니다. 이렇게 구축된 물과 나무의 공간은

자연과 동조하여 하나를 이룹니다.

지역적 특색을 잘 살린 디자인 공간은 친숙하지만

평범하지 않은 캐릭터를 만들며 삭막한 도시생활의 쉘터가 됩니다.

-도시에서 이곳에 오는 것만으로도 휴식처가 될 것 같네요.

워낙 자연환경이 좋아서…-


여기 에어로다이나믹한 디자인을 통한 루프형태는

 패시브 디자인을 지향합니다.

노천카페 앞뒤로 생성된 연못은 증발열로

노천카페와 온도차이를 일으키며 공기의 흐름을 발생시킵니다.

이렇게 발생된 공기의 흐름은 공기역학적 형태의 루프 하부를 따라

자연스럽게 유입되며 마치 에어콘을 사용한 것처럼 쾌적한

환경을 만들게 됩니다.자연적인 공간과 자연적인 재료

그리고 자연을 이용한 패시브 디자인이 긍정적인 프로젝트입니다.



reviewed by SJ



We already published two projects by vietnamese architect Vo Trong Nghia, the wNw Bar and the Bamboo Wing. Both of them showcased a correlation between modern architecture and nature, with heavy use of bamboo and wood. This new project follows the same line. It is well known that Vietnamese are familiar with bamboo. It isused for many different purposes, in constructions, asfinishing materials, hand crafts, in meals. In the wNw cafethe beauty of bamboo has been rediscovered – friendly but extraordinary. wNw cafe utilizes local and traditional architectural features to create an alternative/ escape from the chaotic surrounding city.


Architects: Vo Trong Nghia
Location: Province,
Completion: 2006
Project team: Minoru Sakata, Hisanori Ohara, Nguyen Hoa Hiep
Photographs: Dinh Thu Thuy, Hiroyuki Oki

The project uses the principles of aerodynamic design.When designing the café,computer simulationsof the spaces were used to study the airflow and the cooling capacity of the water. These studies have allowed us to reduce the use of electrical energy such as air conditioning, lowering the buildings energy costs.

The whole building is constructed by 7,000 bambooelements which have been treated using traditional Vietnamese methods. The bamboo structure has no concrete columns, but uses wire bracing supports. The V-shaped roof relates to the surrounding trees and createsan open space with breathtaking views.

The café is surrounded by artificial lakes. The lake brings the surroundings closer to the observer.At the first glance the lake gives the impression of being very deep, but is actually just knee high.It is the black stone and the curved bottom of the lake which givethe illusion of the depth.The guests enjoy their coffee andfeel like they are returningto nature and a peaceful life.


from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY