*스킵플로어 하우스 [ FujiwaraMuro ] House in Hakusan

반응형


새로운 주거를 꿈꾼다. 심플한 화이트 박스의 주거 내부는 외부환경과의 조우,

각 개실들의 플렉서블한 프로그램, 움직임을 통합하는 주거공간을 제안한다.

건축주의 요구조건이 반영된 3개의 레벨공간은 각 개실의 독립성을 확보하는 동시에

막힘없는 열린 주거공간으로 통합된다. 이러한 통합은 중앙에 위치한 와이드한 계단실이

1층부터 3층의 공간을 집적 연결하는 주거환경 속에서 이루어 진다.

곧 계단실은 내부 개실을 나누는 기준인 동시에 공간을 소통시키는 매개체로

저층부의 부모침실과 다다미방, 중층의 가족실, 상층부에는 아이들을 위한

침실과 공부방을-계단실에 설치된 오픈형 테이블- 형성시킨다.

이번 하우스에서는 중앙에 설치한 계단실이 단순히 레벨이동을 위한 이동수단이 아닌

주거생활을 즐기게하는 목적공간으로 디자인된다.


reviewed by SJ


In Hakusan, Japanese practice FujiwaraMuro has built a single-family home whose blank white façade conceals a novel interior organisation of space. The architects began by reflecting on the unexpected flexibility of room sizes, and how their fluctuations generate new possibilities of living and interacting in a domestic environment. The doma, for example, is a traditional Japanese earthen-floor space that works as a thickened entrance. In order to generate their design, the studio contemplated how much tolerance the occupants might have for unusual proportions and scales of the rooms and architectural components of the house.




FujiwaraMuro Architects: House in Hakusan
Architects: Fujiwarramuro Architects (Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro)
Location: Hakusan, Ishikawa, Giappone
Program: casa unifamiliare
Site area: 82,22 mq
Built area: 46,32 mq
Completion: 2012


According to the architects, the client “was interested in a split-level home, and wanted a house where the family would be able to circulate through the space in three dimensions”; they also emphasised their attention to pleasant air flow and thermal conditions related to sun exposure. FujiwaraMuro’s response was to build a very wide staircase at the centre of the house, aligned to the flow of air over the site. This stair is “not just a passageway for moving up and down” but a real space to meet, linger, and maintain visual contact throughout the house. At the final ascent of the stairs, they incorporate an inbuilt table to enable eating meals in comfort.

More private domestic programs are tucked into the spaces above and beneath the staircase. The childrens’ beds and desks are placed on the second floor, while the first floor contains the parents’ bedroom and a tatami (straw-mat) room. Finally, the architects incorporated a doma on the ground floor, giving space for bicycles and a motorcycle to be parked.

The facade involves only minimal apertures, but they are sited to introduce light on the lower floor, so that it reflects and diffuses into the entire space. According to the clients, “there are times when we just hang out on the staircase. Looking down from the staircase when the front windows are open gives us a nice view of the garden.”



from  domusweb


728x90

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET