*비욘드 더 스크린 [ OBBA ] Beyond the Screen

반응형


비욘드 더 스크린은 서울 내발산동에 위치한 복합주거로 인근에

위치한 주거와는 사뭇 다른 외형적 특징을 보인다.

건축주와 거주자 그리고 어반스케이프의 맥락 연결

등의 요구조건들을 수용하며 컴팩트한 볼륨 속에 풍부한

거주공간 확보를 목표로 비욘드 더 스크린은 설계된다.

도로의 모퉁이에 위치함에 따른 도로사선의 적용은

거대한 단일볼륨을 형태적으로 디자인하는 요소로

사용되며 벽돌로 마감된 외관에 캐릭터를 부여한다.

사실 동 서로 구분된 두개의 볼륨이 접합된 내부 구조는

중앙부에 위치한 계단실, 복도-브릿지-로 연결되며

그라운드 레벨에 위치한 상가와 필로티 주차장, 그리고 그 위로 각기 다른 주거유닛

14개가 4개층에 걸쳐 위치한다.

특히 비욘드 더 스크린에 캐릭터를 불어 넣는 외부 벽돌 디테일은

내부에 풍부한 채광과 뷰를 확보하는 동시에 고유한 캐릭터를 형성시키는

재료로 사용된다.


reviewed by SJ



Beyond the Screen
Beyond the Screen is a new type of residential complex, located in Naebalsan-dong, Seoul. The existing condition of this residential neighbourhood is no different from most other neighbourhoods, with multiplex housing having held the majority.
The aim of this project was to offer a compact spatial richness for living, while finding new architectural solutions in satisfying the specific needs of the user, client, as well as contributing to the improvement of the typically generic townscape so familiar in Korea.
The building sits at a corner condition and is formed by a cutting and shaping of the volume by influences of the site regulations such as setback lines and natural light requirements.
The outer appearance is a single mass, however, it is actually two masses bridged by a semi-exterior central stairwell with a unique brick screen to the front and back, forming an H-shaped plan, with a skipped floor structure from the east to west.
This five-story building incorporates both residential and commercial functions – the first floor with a café and a piloti parking space, and from the second to fifth floors, four different unit types making up 14 different units in total.




Project: Beyond the Screen
Building name: NBS71510
Design period: 2012.06 - 2012.08
Construction period: 2012.09 - 2013.02
Type: residential, commercial
Location: Seoul, South Korea
Site area: 215 square metres
Site coverage area: 128.08 square metres
Building-to-land ratio: 59.57% (max. 60%)
Total floor area: 427.24 square metres
Floor area ratio: 198.72% (max. 200%)
Building scope: 5F
Structure: RC
Finish: brick, Dryvit
Architects: OBBA (Sojung Lee & Sangjoon Kwak)
Structural Engineer: TEO Structure
MEP Engineer: Wonwoo Engineering
Construction: YIINSIGAK


Courtyard
Upon entering the building, one encounters the courtyard with a semi-exterior stairwell that provides access to each of the 14 units, with a unique brick screen to the front and back. This screen filters the view into the building from the front, while allowing for the right amount of natural light and ventilation, creating a far more pleasant atmosphere in and around a stairwell.
The sunlight that filters through the bricks makes for a lovely courtyard, allowing for an atmospheric transformation throughout the day, every day.

Natural ventilation
By splitting the building into two volumes, it allows all of the units to have three open sides, maximising the natural cross-ventilation throughout.

Roof garden
The roof garden is open to the sky, with a parapet wall at full-floor height, creating a private communal space for the residents.

Privacy
The brick screen walls, in their orderly staggered stacking construction, allows for privacy from the exterior gaze of the adjacent buildings into the semi-exterior, semi-public core of the building. This filter is applied, not only in the central core zone, but at specific moments where the building closely faces adjacent buildings. This adds to the privacy of each unit, while allowing for the residents of each unit the flexibility in ventilation, allowing each unit to breathe naturally.
The design also takes into consideration the client’s point of view, with an attempt to satisfy cost efficiency and profitability through quality design:

Area
The skipped floor structure allows residents to enter their units directly from the stair landings, eliminating unnecessary, dead public hallway space, and maximizing the area for exclusive use.

Cost Efficiency
With a limited construction budget, but aiming to satisfy all of the essentials for living, the design of the building and the units focused on only the absolute necessities, without being superfluous with custom materials and built-in furniture, but with quality materials and fixtures that were economical.

Uniqueness
In order to provide the client with something new and different from the monotonous characteristics of the area, their needs were met through a quality of design that allows the building to stand apart within the existing streetscape of multi-family housing, both formally and in function, resulting in a new type of residential experience and use.
As designers, there was a need to find a new architectural solution for the unexpected and unplanned, such as the following:

Equipment
It is quite common for residential buildings to attach and expose air conditioning equipment on the exterior of the building. In order to keep to the intended design of all four elevations of the building, spaces were allotted for such equipment into the overall plan of the building, as well as an application of the brick screen system for ventilation and air circulation for HVAC.

Ad-hoc expansion
To avoid illegal additions and extensions to the original design of the building in the future, which is a common practice in Korea, especially to buildings lacking a specific logic, there was a great focus in efficient spatial planning and design to allow for longevity in the initial design intentions and the spatial organization of the building.

Harmonized distinction
A unique design calls attention from its surrounding neighbours and residents in sparking an interest in a new design sensibility, and to form and awareness and appreciation for beautiful buildings and well designed spaces for living. Due to the changes of living patterns in the city, the number of single to double occupancy living units has grown. Rather than contribute to the increase of thoughtless and monotonous residential typology, the focus of Beyond the Screen was to provide new architectural design solutions to improve the quality of compact living through and enrichment of spatial qualities and functions.



from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY