*방글라데시 프렌드 쉽 센터 [ Kashef Mahboob Chowdhury,URBANA ] Friendship Centre

반응형


방글라데시 가이반다 근처에 위치한 프렌드쉽 센터는

지역 경제, 문화 부흥을 목적으로 비영리단체 NGO가 운영하며

지역주민들의 교육 및 직업훈련을 위한 프로그램으로

리셉션 파빌리온, 오피스, 도서관, 교육/컨퍼런스 룸 및 파빌리온, 기도실 등으로 구성된

퍼블릭 스페이스 카 블록과 직원 및 가족숙소, 기숙사, 식당으로 구성된 챠블록으로

구성된다. 특히 지면으로 부터 선큰된, 홍수위보다 낮은 건축물의 위치는

지진으로 부터 건축물을 보호하기 위한 건축적 장치로 습지대의

토양에 단층으로 구축, 프렌드쉽 센터만의 독특한 건축환경을

생성한다.


reviewed by SJ



The Friendship Centre near the district town of Gaibandha, Bangladesh, is for an NGO which works with some of the poorest in the country and who live mainly in riverine islands (chars) with very limited access and opportunities. Friendship uses the facility for its own training programs and will also rent out for meetings, training, conferences etc. as income generation.

The low-lying land, which is located in rural Gaibandha where agriculture is predominant, is under threat of flooding if the embankment encircling the town and peripheries break




An extensive program with a very limited fund meant that raising the structures above flood level (a height of eight feet) was not an option: nearly the entire available fund would be lost below grade. Being in an earthquake zone and the low bearing capacity of the silty soil added further complications. The third and final design relies on a surrounding embankment for flood protection while building directly on existing soil, in load-bearing masonry. Rainwater and surface run-off are collected in internal pools and the excess is pumped to an excavated pond, also to be used for fishery. The design relies on natural ventilation and cooling, being facilitated by courtyards and pools and the earth covering on roofs. An extensive network of septic tanks and soak wells ensure the sewage does not mix with flood water.

The 'Ka' Block contains the reception pavilion, offices, library, training/conference rooms and pavilions, a prayer space and a small 'cha-shop'. The 'Kha' Block, connected by three archways, is for more private functions and houses the dormitories, the dining pavilion and staff and family quarters. The laundry and drying shed is located on the other side of the pond. There is no air-conditioning and the entire lighting is through LED and energy efficient lamps.

As in construction, so in conception - the complex of the centre rise and exist as echo of ruins, alive with the memory of the remains of Mahasthan (3rd century BC), some sixty kilometres away. Constructed and finished primarily of one material - local hand-made bricks - the spaces arc woven out of pavilions, courtyards, pools and greens; corridors and shadows. Simplicity is the intent, monastic is the feel.

The centre serves and brings together some of the poorest of poor in the country and, by extension, in the world, yet in the extreme limitation of means was a search for the luxury of light and shadows of the economy and generosity of small spaces; of the joy of movement and discovery in the bare and the essential.










from  dezeen


728x90

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET