*소통을 지향합니다, 보이드 스페이스; 계단실 [ Studioninedots ] De Burgemeester

반응형


소통공간을 지향한다. 70년 지어진 오피스 건축물 내부를 관통하는 14미터 높이의 보이드 스페이스는 각 레벨공간의 물리적인, 기능적인 연결은 물론 내부의 소통을 주도한다. 지그재그, 사선으로 각 레벨을 다이렉트로 연결하는 공간의 시퀀스는 거대한 조각 예술작품의 심미적인 효과를 전달한다. 저렴한 인더스트리얼 테크닉 디테일은 스틸 프레임 스트럭쳐를 감싸는 심플한 플라이우드 시트로 완성된다. 커피 아로마향이 보이드 스페이스를 통해 각 공간에 전달되듯이 소통공간의 구심점으로 보이드/ 계단 공간은 제공된다.


reviewed by SJ



The office building on the Burgemeester Pabstlaan dates back to the 70's and is centrally located in Hoofddorp close to Amsterdam.

Out of the concrete floors we carved a 14-metre-tall void that houses a giant staircase that cuts diagonal lines through the void as it makes its way upwards, linking the different floors to one another. The staircase is constructed of steel and wrapped with simple sheets of plywood. Custom-made railings are milled from the same sheets using an affordable industrial technique that lends the result an almost handcrafted appearance.




De Burgemeester, Burgemeester Pabslaan, Hoofddorp
Client: Ymere | Lingotto
Architect: Studioninedots
Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Project team: Max Meijer, Eliano Felício, Chun LeungContractor: Ouwehand Bouw
Stairs and fences: Fiction factory
Furniture: Metnils interieurmaatwerk
Completion: 2013


Now people are on the move, making their way back and forth on the timber steps. Some of them linger for a chat, and there’s space on the broad treads to sit for a moment. The sound of chatter and the aroma of coffee from the café below now fill the hall. Most of the office space has already been leased, bringing the building back to life.

Ymere housing association granted the building a new life as an office complex and in 2012 asked us to draw up a proposal. But the persistent crisis thwarted that ambition; it turned out to be unfeasible for a single client to occupy the entire building. That’s the reason why it was decided to team up with an investor called Lingotto and turn the building into a multi-tenant complex.

Since office space with all sorts of extra amenities was no longer a realistic option with a lower budget, we completely changed our original proposal. Workspaces are fitted out without any frills so that we could channel more resources into one spectacular, shared amenity that boosts the whole building: the sculptural staircase that lends the building a collective identity. As a vertical lobby that offers views of all floors, it tells occupants that they are part of a larger world. And precisely that feeling is the major quality of the renovated building.

On top of that, we maximized those qualities that De Burgemeester already possessed: views of the surrounding neighbourhood and generous amounts of daylight. The openness and transparency achieved through the addition of glass partition walls and the voluminous atrium ensures views to the outside from almost everywhere within. Suspended ceilings have been removed to reveal the authentic concrete floor with T-beams. Now this rough, column-free load-bearing structure determines the atmosphere.

To complete the story, we also designed the building’s visual identity. The leitmotif for the colourful graphic design is the comma, an optimistic punctuation mark that evokes positive expectations.



from  domusweb


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY