*오렌지 계단 [ Saucier + Perrotte ] Grand orange staircase ascends through science faculty

반응형


Anne-Marie Edward Science Building at John Abbott College

Located on a campus designed along Lac St-Louis in the first decade of the twentieth century, John Abbott College is home to more than 5000 post-secondary students, faculty and staff members. Its new Science Building, designed by Saucier + Perrotte Architectes, is a state-of-the-art facility intended to foster the interdisciplinary nature of science, collaborative study and experiments, and the need for formal and informal learning. Designed as a showcase for sustainability, the singular, iconic form promotes a variety of pedagogical approaches through flexible classrooms, laboratories, learning centres, and informal spaces where ideas can be exchanged and creative interaction can unfold.




The new building houses the College's sciences - Physics, Biology, Chemistry, Nursing, Prehospital Emergency Care, (Paramedic), and Biopharmaceutical departments - positioning the sciences and health technologies at the heart of the John Abbott campus. Sited carefully to preserve the logic of the radial organisation that drove the initial campus planning, the new architecture becomes a node of activity on the campus.

The architecture stems from the landscape, taking cues from its context. On the site is a majestic gingko tree that was envisioned as a centrepiece for a beautiful, collegial, outdoor gathering space. The building's form first extends from the campus centre, then folds to frame a public courtyard around this tree. The landscape flows into the foyer, becoming an interior topography, which transforms at the fulcrum of the building into a light-filled, vertical circulation space connecting the sciences. An architectonic tree, analogous to that of the adjacent gingko, this atrium space contains the grand staircase and branches that extend through the building as built-in way-finding elements and benches. The vertical link thus becomes a public interior garden, emphasising the connection between the natural environment and the type of learning that takes place within the building.




from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY