*글래스 채플, 명상의 시간 [ BNKR Arquitectura ] Ecumenical Chapel

250x250
반응형


명상을 위한 시간, 쿠에르나바카 세컨드 하우스 내 위치한 프라빗 채플은 건축주의 까다로운 요청을 섬세한 공간으로 표현한다. 스펙타클한 장관의 연출 또는 시간이 멈추어 버린 정적인 공간, 이렇게 이중적인 공간은 건축주의 요청처럼 먼가 특별함을 내포하는 에스탄시아 또는 선셋 채플로 인간사 삶과 죽음의 미묘한 경계를 만족하는 중간계를 상징하며 위치하게 된다. 지면으로 부터 선큰된 타원형태 플랫 루프, 그리고 이를 지면으로 부터 지하로 연결하는 나선형태 램프, 인간의 다양한 삶의 패턴 중 생동감 넘치는 요소인 물은 실질적으로 채플을 구성하며 정적인 명상공간을 완성한다. 마치 분수에서 낙수하는 물의 움직임을 연상시키는 채플의 외피, 유글라스는 반투명한 물성의 특성으로 선큰된 명상공간을 노출, 회피 시킨다. -종교와는 무관한 채플은 유한적인 시간 속에 놓여진 인간의 무한한 영적생활을 자극, 동기화하는 공간으로 버려야 더 많은 것을 얻을 수 있는 유해한 인간욕심의 정화공간으로 제공된다.-


reviewed by SJ,오사


Some customers visited the Estancia Chapel and contacted us to make a private chapel on their weekend house at Cuernavaca. They wanted an Ecumenical Chapel, a non-religious chapel, a chapel to meditate.




Architects: BNKR Arquitectura
Location: Cuernavaca, Morelos,
Partner In Charge: Esteban Suarez
Area: 170 sqm
Year: 2013
Photographs: Jaime Navarro

Team Design: Emelio Barjau, Jaime Sol, Jorge Alcantar, Christian Morales, Gloria Castillo, Montserrat Escobar, Marcell Ibarrola, Fernando Maya, Marco Mayote, Daniel Aguilar
Structure: Juan Felipe Heredia, DAE
Mep: Sylvia Roman, MmasXpresiones
Lighting: Ricardo Noriegga, Santiago Bautista, NorieggaIluminadores
Mechanical Instalacions: Sylvia Roman, MmasXpresiones


They also liked the Estancia Chapel, but they wanted something more discreet, something they couldn’t seen from their house but they wanted to be spectacular at the same time. They didn’t referred to something “formally spectacular “, but rather, they wanted to feel something special when they were inside, something similar to the feeling of being in the Estancia or Sunset Chapel.

Now… If the Estancia Chapel celebrates life and Sunset Chapel regrets death, this third chapel to meditate would be the midpoint between life and death, the balance point, a journey into ourselves. We imagine a chapel buried, a lump in the ground. And in this process we include a vital element in our lives “Water”

By including a water mirror at ground level , from the house we only appreciate like an “intervention in the landscape ” a small stream in the garden. But when you get closer you can see a downwards ramp that surrounds the chapel. After the tour the chapel welcomes you with a beautiful Uglass entrance, then you get in to the central space. An oculus in the metal plate that allows us to see the outside through the water. A metal source with a large quartz in the center reflects the oculus on the floor.



from  archdaily


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY