*석탄저장고의 변신, 중세시대 전시장 [ Bernhard Denkinger Architect ] Werdendes Ruhrgebiet Exhibition

반응형

선사시대 고고학적 유물과 초기 중세시대의 역사적인 보물 및 아이템을 전시하는 전시장은 이전 석탄 저장창고와 연속된 공간을 생성한다. (이전 석탄저장고 사용된 공간의 일부분을 재구성한다.) 성당과 유사한 공간감을 제공하는 전시장 홀은 3개의 구역으로 구성, 디스플레이 케이스와 구불구불한 기둥 그리고 국부조명으로 장소성을 연장한다. 또한 양방향 전시동선을 지원하는 내부는 왼쪽과 오른쪽, 중심홀을 기점으로 중세시대 섹션과 선사시대 섹션으로 구분된다. 

reviewed by SJ,오사



The exhibition rooms were created through the connection of former coal bunkers. They form a cathedral-like three-nave space. The exhibition architecture reacts to the defined structure of the room with installations extending over several room sectors. Flat platforms with display cases and plinths meander through the room creating interior spaces dissociated from the structure of the former coal bunkers.



Architects: Bernhard Denkinger Architect
Location: Ruhr Museum, Zollverein Coal Mine Industrial Complex, Gelsenkirchener Straße 181, 45309 , Germany
Director: Heinrich Theodor Grütter
Year: 2015
Photographs: Deimel und Wittmar

Exhibition Design: Bernhard Denkinge
Curators: Patrick Jung, Reinhild Stephan-Maaser, Kai Jansen
Drawings: Denkinger Architect

A lattice of light spots extends through the entire exhibition. The light coming through the laser-cut long slits in the backlit steel panels creates wide illuminated zones in the room, which, in order to protect the exhibits, is otherwise in semi-darkness.

The way through the exhibition is in the form of a spiral from the right to the left and then the middle of the room, where the most notable and precious exhibits, the early medieval items from Werden and Essen abbeys, are presented. The entrance is marked by three ramps lined with prehistoric archaeological finds.

The two halves of the room have different structures. On the right, where the archaeological objects are shown, the route is winding. For the frequently small, fragmentary but less photosensitive objects from archaeological excavations, “introverted” viewing areas cut off from their surroundings have been created. The exhibits are sunk into the plinths or protrude from them as brightly lit objects in tower-like showcases.

On the left side of the room, early medieval objects are presented individually in a strictly geometrical pattern on elongated parallel plinths. Paths at right-angles lead to the centre of the room, where the first manuscripts from the region are shown in separate showcases grouped together on platforms.

Book lights designed specially for this project illuminate the manuscripts evenly, permitting them to be examined in detail.

As a reference to the exhibition room, an industrial monument in the New Objectivity style of the 1920s, room dividers made of black-painted industrial chains mark the limits of the room and divide it into sections. These “chain curtains” recall the chainmail shirts worn by medieval warriors and also their function as components of the bridges, boat lifts and conveyor systems associated with early industrial and transport architecture.

The exhibition makes considerable demands in terms of logistics and protection of the objects. The 800 or more exhibits from the third to eleventh centuries, consisting of early manuscripts and music scores from the region and extremely rare church treasures, are insured for over 70 million euros.














from  archdaily

728x90

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET