*벽돌 미니멀 주택-[ Jan Proksa ] Brick House in Brick Garden

체코 남부 모라비아의 전통마을은 독특한 도시 계획을 진행중이다. 거리는 좁고 직사각형 구획으로 서로 인접한 L자형 주택이 줄을 지어 나 있고 여기에는 좁고 긴 뒷마당이 존재한다.

이러한 지형에 지어진 단독주택은 3 파트로 구성되었다. 대면 주택에는 자녀와 부모가, 안뜰을 경계로한 부분엔 조부모가, 그리고 후면에는 소규모 텃밭이 있다. 외관은 자연스러운 색조로 채색되었지만 후방 건물은 노출 벽돌 구조를 이용해 단순하면서도 내구성이 뛰어나고 비용 효율적인 솔루션으로 설계되었다.

평범한 지붕은 새로운 구조에 단순하지만 우아함을 강조하였고, 건축을 통해 주변을 반영하고 존중하는 겸손한 생활 공간으로서의 기능을 강조하고 있다.

Traditional villages in the Southern Moravia region of the Czech Republic are characterized by their distinctive urban planning. The streets are lined with L-shaped row houses neighboring each other on narrow rectangular plots, each with its own long and narrow backyard. 

 A single multi-generational family home typically consists of three parts: the street-facing house inhabited by parents with their children, a home for the grandparents bordering on a courtyard, and the remaining lot to the rear of the property which was traditionally used for small-scale farming. In general, the front-facing houses are more spacious and feature more elaborate construction techniques. The façade, for example, the house's public presentation to the neighborhood, is plastered and colored in light natural tones. The rear buildings, however, typically remain unplastered, as such a solution was an unnecessary expense. The use of exposed brick architecture for the rear buildings was a simple, durable, and cost-effective solution which nonetheless radiated familiarity and warmth.


I decided to respect this tradition in my plans, using bricks for the construction in the rear of the property. The building is long and narrow, conforming to the historical shape of the lot. However, I departed from tradition on one point, in terms of structural planning: whereas a typical house would be one elongated L-shaped structure, I decided to detach the existing front-facing house from the new addition. Both houses thus retain their individual identity. 

 The flat roof further emphasizes the simple elegance of the new structure. It evokes and celebrates the perpendicularity of the property, as if the façade itself were an additional property-line fence. 

 The exposed-brick façade, spilling over into an exposed-brick courtyard, also defines the boundary of the backyard garden. The single-floor floor plan is very simple and functional. The main room features an open kitchen and a large table, abutting in a non-frame sliding window with views on the garden. Adjacent, there is a bedroom with a narrow bathroom. 

 With this construction, it was my aim to create a modest yet fully-functional living space that reflects and respects its surroundings. 

Photography: Boys play nice—Jakub Skokan, Martin Tůma


from archiscene

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY