*벨기에 협소주택 [ Dierendonck Blancke Architecten ] House 12k

벨기에 켄트시 좁고 길쭉한 대지위에 3층 주거가 완성됩니다. 한정적인 예산과 폭이 좁고 긴 대지의 형상을 풀기위해서는 다양한 단면설정을 적용합니다. 이를 위해 내부공간을 3개의 요소와 구획으로 게획합니다.

건물 중심부에 위치한 계단을 이용, 3개층을 2개로 구분짓습니다. 그리고 이를 계단으로 연결합니다.

이러한 단면계획은 다양한 레벨공간의 연속적인 장면을 연출하는 동시에 천창을 통해 유입된 자연채광을 내부 깊숙히 유입시키는 효과를 만듭니다.


The first steps taken by the architect and the client start with the search of a suitable building site. Under the architect’s advice, two neighboring houses were purchased, which exceeded the budget of the client. However, this allowed them to redefine the plot boundary and construct a new house on one of the two plots. During the construction of the house, the client could continue living in the adjoining house before selling it.


Architects: Dierendonck Blancke Architecten

Location: Ghent, Belgium

Category: Houses

Design Team: Alexander Dierendonck, Isabelle Blancke, Marie Decoene

Engineering: Arthur De Roover, Structure

Budget: 145,000 euro

Area: 108.0 m2

Project Year: 2010

Photographs: Filip Dujardin


Program / Site

The programme includes the construction of a small house, for a limited budget in the center of the city of Ghent. The site is a narrow and deep plot, where three floors can be realized.

Concept

Given the limited width of the site, the design was developed within the section. By seeing the house as a sequence of three elements/parts with varying heights, different conditions could be realized. The first two parts consist of three floors which are connected by a central staircase. The stairs serve the different levels that vary in floor height. This creates different perspectives and a continuity of space. A skylight over the entire surface of the stairwell allows natural light to penetrate deep into the house.


Construction

One enters the house trough an area with a low ceiling, that is primarily used as a vestibule/storage between the street and living space. The dining room and kitchen in the second part of the house have a substantial ceiling height, creating a visual relationship with the office space above the entrance hall. This space is a home office inbetween the street and the living space. In the extended area of the dining room and kitchen, is the living room. Using an identical skylight as in the stairwell, natural light extends into the center of the living room.

The split level staircase serves the bathroom above the office space, and two rooms above the dining area . By extending the height of the second part of the house within the allowed urban reglementations, it was possible to realize a mezzanine in the upper bedroom on the second floor, and thus achieving maximum use of the floor space. During the construction of the house, the client decided to add a garden shed to the program. This became the fourth and final element in the back of the building plot.


Materialization

The concept of the succession of the four parts are drawn in the use of materials and detailing. The bare structure is considered as finishing and expresses the concept. The house consists of two longitudinal walls of painted brick.The rooms are divided by transverse walls erected in concrete blocks. There is no distinction between materials for the exterior and interior shell. The exterior facades and interior walls are in the same concrete block, where the same block window principle is also used.


from archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY