*모듈로 맞춤화한 단독주택 [ Tamotsu Ito Architecture Office ] House In Kita_Koshigaya

이토 건축사무소에서 설계한 단독주택은 일반적인 2층주택의 크기와 방식에서 조금 확장된 공간을 보여줍니다.

지리적인 특징; 도쿄 교외지역에 위치한 특징은 거주자에게 더 많은 거주공간 확보를 필요로 했습니다. 그 결과 평범한 주거공간보다 조금은 실험적인 거주공간 계획을 진행할 수 있었습니다.

기본적인 격자구조를 바탕으로 거주자의 생활패턴에 따라 기본모듈을 빼거나 더하면서 거주자에게 맞춘 공간이 조합됩니다. 그 결과 주거 중심부에 위치한 계단실 및 중정을 기점으로 유기적으로 조합된 거주공간이 완성되었습니다.

중정 및 계단실은 물리적인 동선역활과 채광 및 환기를 유도하는 건축어휘로 작용합니다. 시각적인 확장된 공간감도 제공합니다.

House In Kita-Koshigaya by Tamotsu Ito Architecture Office

House In Kita-Koshigaya is a minimalist residence located in Saitama, Japan, designed by Tamotsu Ito Architecture Office. A single-family house designed in suburbia of Tokyo. Instead of regarding a suburb as a subordinate of metropolis, this young couple’s suburban life could be truly centered by working more then three days a week from home. This change made the architects come up with a new (or non-modern) house-type with the same budget as the neighboring mass-produced houses. It required much more diverse spaces to accommodate their working environment and places for multiple hobbies (indoor-outdoor), without increasing total floor area.

The overall plan is made as a collective of fragmented places for different behaviors throughout the stacked grid. The grid corresponds neither to behaviors nor to rooms. Therefore, this house with rigid tectonics would invoke one’s imagination for the production of space, linking one behavior to another, inside and outside, without fitting too much to what can happen inside time to time. Without losing the simplicity of construction, the design accumulates decisions to hybridize its spatial qualities. For instance, the roof plan is separated in 45 degrees to create low/high ceiling space at 2F, as well as inviting the southern light towards the living-dining area. The concrete exposed to the interior is constructed as a foundation.

The foundation looks similar to neighbors from the outside, but the floor levels inside are shifted closer to the ground, creating the level difference from surrounding windows. Learning from the old townhouse / farmer’s house type in Japan, the entrance door has two way opening system, normally working as a hinged door, occasionally working as a large sliding door to connect the “doma” space with the outside. The clients brought us a non-modern imagination of the suburban life in Japan, as a hybrid of natural and urban environment, and as a middle point between metropolis and nature. Our attempt in this project is to respond with non-modern architecture to amplify the imagination, learning from new and old histories of lifestyles, and architectural languages.

Photography by Masaharu Okuda




from leibal


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY