*영국 빅토리아 시대 벽돌주택 리모델링 [ Con Form Architects ] Repoussoir

영국 빅토리아 시대의 벽돌주택 증측 및 리모델링 작업. 기존 뒷마당 부분을 주방공간으로 확장한다. 내외부 연속된 벽돌과 폴딩도어를 통하여 시선의 확장과 공간활용의 확장을 함께 구축한다. 이러한 확장은 새롭게 신설된 철골프레임을 바탕으로 한다.

Repoussoir is a minimalist extension located in London, United Kingdom, designed by Con Form Architects. The terraced London house with rear outrigger is a familiar typology. Often viewed as unremarkable, these iterative brick elements form a distinct architectural character, acting as an important context in the lives of many Londoners. This project involves an intervention within such a setting; including a ground floor rear / side extension, internal reconfiguration and a lowered garden / garden room. A deferential approach to context was adopted early in the project, with a desire to avoid repeating an existing large roof extension to the property that dominates the roofscape; in turn dominating the original typology.

This project is inherently subservient and respectful of the existing structure, particularly the brick outrigger. Rear external walls and internal partitions to the ground floor were removed, dissolving the threshold between inside and outside. This creates one large open plan space that is both internal and external, house and garden. To maintain this connection, a unique structural solution of interconnecting, pared back perpendicular steel frames were introduced, with infill frameless roof glazing and glazed aluminum bi-fold doors forming the primary building envelope; maximizing light into this north facing rear space. These frames are a device that helps delineate the open plan space and further dissolve the external threshold.

The solidity and permanence of the original brick outrigger is further enhanced with a brick soffit finish to the rear living space. A simple brick perimeter wall and horizontal roof form a rear outbuilding, with glazed aluminum bi-fold doors allowing the space to be used as a further habitable space. The steel frames are considered devices through which the external spaces and historic context are perceived, and through which daylight filters into the space. The innate structural tension therefore contrasts with and acts as a foil or repoussoir to the existing building, enhancing its compressive, monolithic nature. The resultant home is a remarkable series of living spaces, totally unexpected behind the otherwise polite and unremarkable Victorian street façade.


from leibal

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY