*경사지를 따라 지은 집 [ ihrmk ] Three tiered Platforms

일본 아이치현에 위치한 'Three tiered Platforms' 집은 도시풍경을 한눈에 바라보는 차경을 갖고 있습니다. 누군가에는 좋은 장점으로 생각될 수도 있지만, 경사지에 위치한 주택의 상황을 고려해보면, 보편적인 공간을 구현하기 힘든 단점도 갖고 있습니다.

초기 검토방법 중, 성토를 통해 보편적인 건물형태를 계획했으나, 경사지를 적극 활용, 경사면 아래로 수렴되는 (경사면을 따라 공간이 생성되는) 주거가 계획되었습니다. 도로를 기준으로 주거의 진입은 아래로 진입하게 되며, 열린 주방과 거실이 위치합니다. 이 공용부를 기점으로 상부에 침실이 배치되며, 아이들의 스터디공간이 아래에 위치합니다.


Three-tiered Platforms is a minimal house located in Aichi, Japan, designed by ihrmk. The site is located on the hillside of a small mountain overlooking the city. It is bound by two roads on the east and west side with a level difference of 16m between the two sides. In this area, from the east which is the higher part of the mountain to the west, are a retaining wall and a front road, followed by a slope covered with trees, another retaining wall and a road at the foot of it. When observing the houses built on this mountain, I noticed that there were generally two types of building methods. One was to provide artificial soil and build a typical house on top of it, and the other was to build a basement level by digging the slope. Both are convincing methods to deal with the slope, but I wanted to propose a way of living where one can feel closer to the slope and the trees that grow in the area. For this reason, I decided to design the “House on a Tiered Foundation” which has a sectional form of a tiered doll stand for Hina dolls that follows the sloped surface and a foundation shallow enough so as not to disturb the flow of the subsoil water.

This tiered foundation is composed of three steps that step down 80cm each following the surface of the slope from east to west. The second floor which has much of its functions including bathrooms projects out 1.8m each on both the east and west side and functions as an intermediate space that ties the indoor and outdoor together. The highest step on the east side acts as a buffer space between the house and the road, and also becomes an entrance porch and a porte cochere. In addition, this step is extended 90cm inward towards the house to provide a kitchen counter at the same level as the road, study desk for children and a landing for the stairs leading up to the second floor. By offering this step and direction for living, I wanted to create an apt relationship where glances from neighbors walking on the front road will not be confronted nor shut out.

Photography by CHIBA Kenya


from leibal

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY