*콘크리트 와플 빔 concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china

콘크리트 와플구조가 인상적인 레스토랑은 지역커뮤니티 시리즈 중 하나로 제안됩니다. 바닷가를 따라 연속된 건축과 문화 그리고 자연환경의 조화를 형성합니다. 바닷가 전망을 최대한 확보하는 여타 건물; 도서관과 다르게 내부공간에 집중, 바닷가 전망을 벽에 걸린 거대한 차경으로만 사용합니다. 외부에 위치한 여러개의 중정과 세미-아웃도어 장치들은 빛과 환기; 자연요소를 내부로 유입시키는 역활을 수행합니다.


situated in china‘s beidaihe new district, vector architects has designed ‘restaurant y sea‘, marking the completion of a series of buildings in the seaside location at the aranya community. positioned behind the ‘seashore library’, the latest intervention seeks to form a connection to the existing structures while also establishing a relaxed place for dining.


as opposed to the seashore library, which was designed by vector architects to maximize views out to sea, the restaurant instead focuses more on the interior spaces and making the seascape a mere visual backdrop. planned around a number of external courtyards, these semi-outdoor elements work to bring light, airflow and nature into the restaurant, resulting in a more introverted building.


defined by the glazed lower level and heavy concrete slab above, the architectural expression of the restaurant appears as a sculptural canopy floating above an undulating landscape. almost hidden within the site, the building is peppered with trees, helping to blend the design into the surrounding woods and embed the new intervention into the site.

project name: ‘restaurant y sea’

location: beidaihe new district, china

architecture/interior/landscape design: vector architects

principal architect: gong dong

project architect: kai zhang

design/construction management: chen liu, dongping sun

design team: xiaokai ma, cunyu jiang, peng zhang

site architect: zhao zhang, dan tu

structural & MEP engineering: china academy of building research

structural consultant: congzhen xiao, dewen chu

lighting consultant: x studio, school of architecture, tsinghua university

client: beijing rocfly investment (group) co., ltd.

 

structure: concrete frame-shear wall structure

building material: concrete, steel, laminated bamboo

building area: 713 m2 (above ground 626 m2/ underground 87 m2)

design period: 10/2015-06/2016

construction period: 12/2016-01/2018

photography: su shengliang, chen hao


from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY