*미니멀 아파트 리모델링 [ Pool Leber Architekten ] Maxvorstadt R11


Maxvorstadt R11 is a minimalist roof extension located in Munich, Germany, designed by Pool Leber Architekten. The foundations of the existing 1980s building had limited carrying capacity and did not allow for a simple extension of this size. Instead, it was first necessary to demolish the reinforced concrete structure on the fourth floor before extending upwards with more lightweight construction. The new structure of massive timber, clad in steel encloses two new floors and a mezzanine gallery. In total, three separate living units have been created.

The interior space is designed as a flowing sculpture binding all functions together in a series of interlocking interior and exterior spaces. The upper floors are connected by an east-west gallery allowing for circular movement in the vertical as well as the horizontal along the whole length oft he building. A thorough three-dimensional analysis was carried out to explore the different possibilities in terms of light distribution, spatial organization, and structural constraints, aiming to achieve a uniform yet dynamic space.

The flowing character that distinguishes the whole design is also featured in the choice of materials, which provide a gentle color gradation in a natural palette from the light brown of wood to the greys of the steel and concrete. This is contrasted by the black and white tones of the frames and installations. The timber of the upper floors has been left unclad, a feature which required careful attention to the fireproofing details and intensive discussion with the fire engineer.

Photography by Brigida González



from leibal

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY