*중정형 다가구주택 [ Hugo Kohno Architect Associates ] Co-Connect House

두개의 볼륨 사이에 자리 잡은 중정을 기점으로 주인세대와 2개의 임대세대가 마주합니다. 주요한 정주공간(유닛)을 기점으로 부수적인 공간이 연속되게 구성됩니다. 거주자의 삶의 방식에 맞추어진 순서대로 구성됩니다. 

재미있는 공간특징이 있습니다. 주요한 볼륨에 서로 다른 이름으로 덧 붙여 있는 작은 볼륨들입니다. 측창, 벤치, 책상, 발코니, 또는 작은 룸으로 구성되는 볼륨입니다. 숨기지 않고 적나라하게 드러냄으로써 리드믹컬한 볼륨으로 표현됩니다.

Residents of urban housing complexes can’t choose their neighbors. This project is an attempt to provide both connection and appropriate distance between the residents of a property that includes condos with long-term owners as well as rental units occupied by temporary tenants.


Architects: Hugo Kohno Architect Associates

Area: 219.0 m2

Year: 2019

Photographs: Seiichi Ohsawa

Manufacturers: Sprayed Lysine Finish


Each unit is comprised of interlinked boxy rooms. These units are strung together in a line with a passage-like “marginal courtyard” between each pair of volumes functioning to mediate between residents with different values and lifestyles. In addition, a series of small boxes are attached to each of the large boxes. The small boxes serve as bay windows, benches, counters, balconies, and small rooms, bringing southern light from the courtyards deep into every room. Offsetting the height and direction of these openings prevents neighbors from seeing into one another’s living spaces.


On the other hand, residents share the marginal courtyards. In addition, the design makes use of the elevation differential on the lot to create different levels in the architecture. This allows for the free linkage of spaces, with the two rental units interlocking three-dimensionally and both offering living spaces on the ground level, second floor, and south side. The boxes are tonally divided so that each time a resident moves from one box to another they cross from a white space into a grey one, creating a sensation of depth as they move between settings.


The boxes that make up urban living spaces tend to have standardized sizes and functions as well as uniform living spaces. However, altering the arrangement and connections between these boxes allows them to be responsive to the scale of the streetscape as well as the physical scale of their residents, as well as to adapt to a range of design and site conditions. This project thus presents a potential solution to the need for diverse living spaces, weaving together varied gathering points and linkages to reflect the urban space it is part of.  


from archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY