*시골농장의 재해석 [ mecanoo ] villa vught

네덜란드 전형적인 시골농장을 재현(재구성)한 팜하우스 프로젝트.

건축스튜디오 mecanoo가 설계한 '빌라보우트'는 전통적인 '호브'와 같이 가운데 중정으로 생활공간과 농장을 연결한 형태로 구성된다. 중심부에 위치한 오픈공간을 외부환경으로 부터 보호하는 동시에 유기적인 연결 및 구성이 가능한 배치구성.


in the design of ‘villa vught’, a remote residence in the dutch countryside, mecanoo sought to reinterpret the region’s farm typology. traditionally, the dutch ‘hoeve’ is an ensemble of farmhouses and living quarters loosely clustered around a courtyard. the central open space is protected, yet open to the surrounding landscape — a spatial arrangement that guided the configuration of the project.


the home’s functions are distributed within three distinct volumes, which mecanoo shaped to resemble a small village. while two volumes appear as gabled barns, directly connected to the surrounding gardens, the taller volume captures the view of the wide landscape and forms a striking contrast with the other buildings on site. this structure, the site’s most prominent building, contains the master bedroom on the ground floor, children’s rooms on the upper floors and a roof terrace.



name: villa vught 

location: vught, the netherlands 

architect: mecanoo

program: villa with cooking studio, living room, dining room, kitchen, master bedroom, two children’s bedrooms, bathroom, rooftop terrace, workspace, playroom, car and bicycle parking, guest suite

area: 683 sqm

design: 2016-2018 

realization: 2018-2019 

client: confidential

photography: ossip architectuur fotografie


of the two barns, one contains a living room, a kitchen with a dining area, and a large veranda on the south-west side, while a workspace and playroom are found on the first floor. the other barn features a cooking studio where up to 20 people can participate in culinary classes, workshops, and team-building activities led by the client. next to the studio is a garage, storage area, and a guest suite on the first floor.


the layout seeks to connect the residential functions, while maintaining the detached configuration of a traditional farmstead. to this end, a half-sunken corridor, concealed beneath a grass mound, links the taller volume with the barn’s living room. however, the barn containing the cooking studio and guesthouse is completely detached, maintaining sightlines from the courtyard to the surrounding landscape.



from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY