*중정 하우스 [ Keiji Ashizawa ] House in Yoga

House in Yoga is a minimal residence located in Tokyo, Japan, designed by Keiji Ashizawa. The land is rectangle long from north to south, and a house next door was built very close to the edge of the land on the east side required us to consider having patio in the center to take natural light into the space. The architects intentionally planned the entrance to be next to the patio which makes a vertically smooth flow line around the patio.

The entrance and the facade facing road on the south side which are not readily recognized convey humble impression to the house. For facades, the designers chose a vertical lattice to keep high privacy to the living area, but also to have wind and natural light into the place. This choice brought a result of a neat and clean look to the front. To optimize the use of land long from north to south, first they considered to have patio which has a function of taking natural light into the space.

In the patio, a tall tree was planted to connect floors and also to bring privacy and natural light to the living area on the north side. For the first floor, they designed entry area in the middle, warehouse, guest room, gymnasium and parking area.Above the parking area, little terrace with private garden was made to secure high privacy for their living, dining and kitchen area on the second floor.For the top floor, individuals rooms for three kids, master bedroom and bathroom are planned.

Photography by Daici Ano


from leibal

댓글(0)

Designed by JB FACTORY