*건축가를 위한 근대건축 [ Kiyonori Kikutake ] Sky Hous

반응형

이전 건축과 달리 현대건축은 현대시대의 변화에 대응할 수 있는 건축이어야 합니다.
-기쿠다케 기요노리

In 1958 Japanese architect Kiyonori Kikutake (1928 2011) completed the Sky House, a residence designed and built for himself. The project still stands out as a landmark to his long-lasting architectural convictions.

Sky House by Kiyonori Kikutake Technical Information
Architects: Kiyonori Kikutake
Location: Tokyo, Japan
Area: 55 sqm
Topics: Houses, Concrete, Japanese Houses, Metabolism
Project year: 1958
Photographs: © Archives of Kiyonori Kikutake, © Iwan Baan

Contrary to the architecture of the past, contemporary architecture must be capable of responding to the changing needs of the contemporary era.
– Kiyonori Kikutake

Sky House was designed and built by the Japanese architect Kiyonori Kikutake (1928-2011) for himself in 1958. The project still stands out as a landmark to his long-lasting architectural convictions. A founding individual of the Metabolist movement, Kikutake established the framework for structural planning and new models of urban communities.  His Sky-House is a high single volume that exemplifies both these essential standards on a local scale.

The house comprises a single 10x10m concrete slab raised on 4,5 m high wharfs situated on every side’s central ax, with a specific purpose to free the corners. The piers additionally support the concrete rooftop. The architect’s refusal of functionalism is shown in a flexible, open floor arrangement with a focal living space and benefit regions on the sides, which reviews traditional Japanese interiors.

Kikutake always alluded to his biography, which crosses the historical backdrop of Japan to clarify his elaboration of Metabolist’s standards. Child of a well off group of proprietors, he was 17 when the war finished, and his family was all of a sudden poor after post-war changes. In the aftermath of the war, the Metabolists began to propose flexible structures in an outline state of mind that required structures to adjust to the changeability of things.

The sky-house applies this standard on the little scale, tending to the variability inherent in a single family. The first expansion to the fundamental volume was the kid’s room, a small space plugged under the floor (a “move-net” as the planner likes to call it), which was removed when the kids moved away. Amid over 50 years, some changes were made to the Sky-house; some enhanced the building, some irremediably modified the house’s principles.

from archeyes

728x90
반응형

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET