*슬로프 콘크리트 하우스 [ Noriaki Hanaoka Architecture ] Torus House_Japan

반응형

Noriaki Hanaoka Architecture-Torus House_Japan
경사지에 위치한 토러스 하우스는 최소한의 건축을 지향한다. 건물을 지면으로 부터 띄워 최소한으로 자연환경을 건드린다. 그리고 수평성이 강조된 콘크리트 슬래브로 건축물의 이미지를 강화한다. 이렇게 두개의 육중한 콘크리트 사이에 외벽은 막힘없는 연속적인 뷰포인트를 만들며 경사지에 위치한 조망과 오픈플랜을 완성한다.

반응형

 

A void punctures the centre of this compact concrete home, which Japanese studio Noriaki Hanaoka Architecture has elevated over a sloping site in Chiba Prefecture.

Called Torus House on account of its looped plan, the home occupies a site with a height difference of 10 metres – sitting level with the road to the north and perched on four large concrete supports to the south.

Noriaki Hanaoka Architecture divided the home into two halves. On the north side, a bedroom, bathroom, study and kitchen sit alongside a small metal bridge that provides level access from the road and a staircase that runs down the site's slope.

The southern half of Torus House has been given over to an open-plan living space with fully glazed walls, offering the owner expansive views over the surrounding mountains and sea.

Between the two sides is a central square void, which features a perforated metal floor and is wrapped by sliding doors and windows that can be opened to naturally ventilate the home.

"As opposed to the normative conditions that place 'man' or 'machine' at the core of architecture, we have placed a hole that allows nature to permeate the centre of the architecture," said the studio.

"It invites wind, rain and direct sunlight to the ground. It breathes together with its environment," Noriaki Hanaoka Architecture continued.

Apart from the bedroom, bathroom and storage area, the home has been kept as open as possible, with sliding doors that allow spaces to be combined.

Large concrete columns and braces cut through Torus House's floor to create sculptural elements in the living space, subtly demarcating areas for dining, seating and resting around a central freestanding fireplace.

"[It is] a fluid open space that can be seen through," said the studio. "There are only sliding doors used to adjust everyday life."

from dezeen

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY