*리스본 워터프론트 파빌리온 [ AL_A ] EDP Foundation Cultural Center, Lisbon

반응형


문화의 공감을 손에 잡히지 않는 오픈공간과
건축물이라는 틀로 구획되는 공간 중 어느공간에
더 많이 담을 수 있을까?
리스본 강가에 위치한
EDP 파운데이션 컬쳐센터는 그 질문에 해답을
우리에게 들려준다.
물과 빛 그리고 이것에 투영된 사람들이
문화공감대가 형성되는 워터프론트는
어떻게 만들 수 있을까?
그것의 시작은 야외공용공간과
건축물의 경계를 없애는 것이다.
랜드스케이핑과 토폴로지 디자인을 이용하여
내외부의 경계를 블로워 시킨다.
이렇게 만들어진 공간은 사람들이 쉴수 있는
의자가 되고, 그늘이 되고,
파노라마 뷰를 즐길 수 있는 공간이 된다.
이렇게 형성된 공간을 우리는
파빌리온이라는 이름으로 부르고
그 공간의 무한한 확장성에
감탄한다.

reviewed by SJ

The EDP Foundation Cultural Centre in Lisbon is a project about water, light, reflections and people – a building that captures the essence of the unique riverside site and the extraordinary southern light of Lisbon.

The site is of strategic importance. Acting as the gateway to the culturally rich area of Ajuda / Belém, the building will be a magnet, drawing people from the heart of the city to the panoramic views along the Tagus estuary. The currently neglected riverfront area will be activated, and the cultural centre will become one of Lisbon’s leading destinations.



This project is also about democracy. It is a building for the people – for the people of Lisbon, for cultural visitors and for tourists. It is a building for culture and leisure that defies the boundaries between public space and building. A simple and organic gesture creates a topographic form that blends into landscape making a fluid and natural relationship between inside and outside – people move over as well as through the building.

The building creates an attractive landscape, stepping down into the river Tagus. At high tide the steps are covered with water creating a constantly changing space that converses with the tide and the reflections from the water. The reflections play with the overhanging façade to give unexpected lighting effects both inside and out, capturing and magnifying the unique light qualities of this south facing site. An area of welcome shade is naturally created by the cantilevered structure.



The roof offers panoramic views towards the river as well as across the cultural area of Ajuda / Belém. In relationship to the Museu da Electricidade next to it the building is modest in height. It reflects the horizontal emphasis of the riverfront and is designed to have minimum visual impact on views from the city. Lisbon’s rich heritage of complex cobble stone patterns is subtlety reinterpreted and used
to merge the existing materiality of the pathways with new public spaces that speak of modernity.


Project Details:
Location: Lisbon – Portugal
Type: Cultural - Public
Architects: AL_A Architects - www.amandalevetearchitects.com
Client: EDP
Program: Cultural Centre
Area: 8,000 m²
Completion: 2013
——————————-
Design Team:
Principal: Amanda Levete
Project Associate: Maximiliano Arrocet
Project Team: Alex Bulygin, Paula Vega, Dave Flynn, YooJin Kim, Ciriaco Castro Diez, Jurgen Strohmayer


from  architecturelab


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY