*화이트 큐빅과 오렌지 컬러 [ alvisi kirimoto + partners ] molino casillo headquarters, bari

반응형


이탈리아 남부 코르타에 인접한 작은 마을 바리에는 세계적인 곡물 유통회사 카실로 그룹의

헤드쿼터가 위치합니다. 우리 식탁에 오르는 다양한 형태의 파스타를 수입 유통 합니다.

이 헤드쿼터를 설계한 디자인 스튜디오 키리모토+파트너스의 디자인 목표는

사각 프레임 안에 주변 자연환경을 삽입하여 지속성장 가능한 오피스 환경을 구축하는데 있습니다.

큐빅 곳 곳에 투명한 오픈스페이스 형태로 담겨진 자연들은 거주하는

직원들의 휴식공간 및  커뮤니티 공간으로 활용됩니다. 이러한 공간구축은 기능적인 오피스 환경 속에

오아시스와 같이 그라운드 레벨에 위치한 투명한 글래스로 열린 거대한 컨퍼런스 홀로

건축물 센터에 위치한 하늘로 열린 오픈 중정 공간으로 표현됩니다.

여기에 화이트 볼륨 속 오렌지 컬러는 공간의 다양성을 암시하는 효과이자

태양빛의 직사광선을 막는 쉐이딩 스킨으로 활용되며

헤드쿼터의 심플함을 리드믹컬하게 변화 시킵니다.


reviewed by SJ



the casillo group is one of the world's leading grain traders, involved in the 'in the acquisition, transformation and sale of durum wheat' that eventually makes its way onto our dinner tables in the various forms of pasta. located in corato, a small town near bari in southern italy, their new headquarters is designed by rome-based studio alvisi kirimoto + partners and is conceived as a rectangular box of varying transparencies resting in an embedded recession in a green landscape. the inset concrete foundation contains the product control room, an industrial function more hidden from public view yet filled with light that intrudes from the interior stair wells and around the perimeter. a road for trucks is incorporated around the site to a discrete loading area under a thin long span roof plane supported by transverse metal beams.

the first level contains a large conference hall wrapped in a glass wall slightly protruding from the mass, with bright orange perforated panels allowing views to the exterior while shading direct sunlight. white solid panels provide certain levels of privacy and control solar gain, with individual panels that open like hopper windows to naturally ventilate the interior spaces. the third storey contains smaller offices and meeting rooms that communicate to two symmetrically placed vertical circulation cores visually connecting both levels. a central courtyard penetrates the center through all the floors and provides the proper amount of lighting for the internal spaces, as well as a visual break to an exterior space.



client: molino casillo s.p.A.
design team: massimo alvisi, junko kirimoto, alessandra spiezia, arabella rocca
collaborators: leonardo lorusso, enrico pisani, sara averardi
structural engineering: giovanni loiudice
mechanical / electrical engineering: mario semproni
built area: 6 700 m2 
total area: 3,500 m2 
year: 2012
budget: $ 6,500,000



from  designboom


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY