*싱가폴 대학 도서관 파빌리온 [ City Form Lab ] SUTD Library Pavilion

반응형


도서관 파빌리온 프로젝트는 테크놀로지 & 디자인 싱가폴 대학에서

구축한 외부캐노피 형태로 외부작업과 다양한 소셜활동을

지원하기 위하여 제작되었다.

파빌리온을 구축하는 그리드셀은 아연도금된 스틸판넬과

플랫 플라이우드을 이용, 저비용으로 제작되며 내부에

벽과 기둥이 없는 드라마틱한 무주공간으로 구축된다.

이러한 구축방법은 디지털 컴퓨팅 작업을 통해 디자인된 형태를

효율적인 구축방법론으로 재해석 한후 1,000개의 삼각형과

600개의 유니크한 육각형 유니트로 균등분하며 패브릭케이션하게 된다.

물론 내부 구조체를 이루는 플라이우드는 CNC커팅을 통하여

개별적인 부재로 재단, 그 상부마감은 허용오차 곡률값을 갖는

3차원 스틸판넬로 퍼즐조각을 맞추듯 완성된다.

이와같이 유니크한 형상의 구축론은 항상 강조하는 말이지만

최소한으로 이형부재를 만드는 것, 즉 모듈화되는 유닛으로

연속적인 형상 구축이 가능하도록 디자인하는 것이

매우 중요한 일임을 인지해야 한다.

비용절감은 동일한 유닛의 모듈을 통한

대량생산을 통해서만 가능하기 때문이다.


 reviewed by SJ


The library pavilion offers a shaded open-air place to work, meet and mingle for students and staff at the Singapore University of Technology and Design (SUTD). At night it becomes a place for gatherings, evening lectures and SUTD community events. Work-desks, mobile bookshelves and wireless Internet make it a "third space" between the dormitory and the classroom where intellectual and social exchange occurs in a casual atmosphere.




Design: City Form Lab
Engineering: ARUP
Construction: Arina International Hogan (AIH) and SUTD students
Sponsorships: AIH builders, Autodesk, ARUP.
Completion: May 2013


The gridshell was built at a low cost using flat plywood members and galvanized steel cladding. There are no columns, beams, or vertical walls to support the roof. The canopy forms a lightweight timber shell that works as a catenary vault. A numeric hanging-chain model was used to determine the precise shape that follows the lines of thrust and works efficiently in compression.


Unlike steel gridshells, it has no complex three-dimensional joints or beams – all of its elements are strictly cut from flat sheet material. 3,000 unique plywood panels forming 1,000 triangles and 600 unique hexagonal cladding tiles were assembled by SUTD students, and erected on site by the contractor. All components of the canopy were fabricated on CNC machines in Singapore. The assembly of the entire structure required only one drawing – the numeric map of a three-dimensional puzzle indicating which pieces fit next to which other pieces. ID numbers were engraved in the cutting process on each plywood and cladding element, which remain visible in the finished structure as ornament.


The pavilion is designed to be dismantled and recycled after two years.



from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY