*소통지향형 오피스랜스케이프 [ Designliga ] Halle A

반응형


포스트 인더스트리얼 디자인을 지향한다. 구글을 표방하는 오피스랜드스케이프는 기존 창고건물을 직원들의 효율적인 업무공간 확보와 열린 커뮤니케이션을 목표로 디자인된다. 새로운 사무공간 속에 자연스럽게 스며든 기존 건축어휘는 격자결이 살아 있는 파케이를 재사용한 콘크리트 바닥, 시간의 흔적을 고스란히 담고 있는 적벽돌, 크레인 트랙 그리고 기존 건축물을 지지하는 스트럭쳐로 현대적이며 감각적인 인테리어 요소와 짝을 이룬다. 특히 원활한 소통을 위한 오픈플랜은 마을 속 각기 다른 건축물이 자리하듯이 업무공간과 공용공간이 반복적으로 조닝, 연결된다. -구분된 업무공간 사이사이에 컨퍼런스룸과 소규모 도서관이 자리한다.-


reviewed by SJ



The work place as we know it is undergoing drastic changes with design firms like Morey Smith and Morgan Lovell revolutionising the way we use work spaces. Munich based Designliga’s Halle A is yet another example of a different spin on the modern-day office which interestingly also bridges the gap between the 21st century digital age and the labour focused work environment of the last century.

Although it may not necessarily push the boundaries quite as far as companies like Google have, the 650m2 former industrial workshop has been completely reworked to offer an unusually pleasant and ergonomic office to house both Designliga’s own staff and Form & Code (its strategic partner in Web and application development). Highly reminiscent of the German industrialisation period, the mid-20th century structure with its linear workspace has been fully adapted into a 21st-century office, all the while taking into account how the working world has evolved over the last century.




As CEO and Creative Director Sasa Stanojčić and Christina Koepf, Head of Interior Architecture and Design on the project note ''We aimed to create a space which immediately creates the desire in anyone entering it - client, colleague or supplier - to explore the place and become a part of it...'' For them, being constantly ‘connected’ has led to a loss of direct authentic contact with others and a ''growing longing for substance and personal commitment.'


In wanting to keep the warehouse’s original feel intact, Designliga made a point of keeping many of its original features such as the concrete floors cleverly upcycled with cross-grained parquet as well as the red brick walls and crane tracks. The industrial look was also further accentuated with more iron structural beams used to create the raised mezzanine floors. Light flooding in from the row of windows at eye-level serves to soften the space whilst soft plush sofas in the halls add a homey, more personal feel. 

The lofty 10-metre high ceilings allowed for two model houses coined ‘the village’ – which act as a point of contact - to be built in the centre of the space. The area between the two houses forming the 'village square' encourages physical meeting between employees, their paths crossing as they make their way to various other spaces such as the conference rooms and the library. As the project brief itself reads: ''The village is the core element in the design of the hall, generating identity and serving as a symbol of manageable scale, proximity and personal involvement.'' Serving as a meeting place for the staff but also as a divide between workspaces, the houses help to create intimacy albeit without formal boundaries.

Two foreman’s offices which sit perched under the roof are another relic of the world of work dating from the last century. Originally used for supervising the floor below, they now serve the purpose of conference rooms, suspended above, with glass walls. 

Designliga’s office space encourages creativity to be a natural part of life by blurring the lines between home comforts and an office. Urging visitors to explore every nook and cranny of its unusually arranged space, with its clean lines, sense of comfort and industrial feel throughout, Halle A has definitely succeeded at restoring that infamously lost closeness between people.



from  yatzer


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY