*로테르담 센트럴 스테이션 리노베이션 [ Benthem Crouwel Architects, MVSA Architects ] Rotterdam Centraal station

반응형


로테르담 중앙역 리노베이션 프로젝트에서 인상 깊은 시퀀스를 연출하는 캐노피 디자인은 도시와 건축을 연결하는 매개체로 새로운 캐릭터를 로테르담 중앙역에 부여한다. 1957년 부터 로테르담과 다른 지역을 연결하는 주요한 교통허브, 중앙역 리노베이션은 새롭게 대두되는 어반라이프의 변화를 빠르게 대처하기 위한 도심재개발 사업의 일환으로 주의에 흩어진 어반 컨텍스트를 하나로 묶는 밴드 역활을 수행한다. 이는 역사와 연결된 대형광장을 포함한 주변부의 다양한 공용시설을 하나의 바운더리로 묶는 동시에 커다란 복합문화 공간대를 형성한다. 특히 이러한 건축적 성향을 구체적으로 표현하는 거대한 캐노피 디자인은 이곳을 찾는 승객들에게는 광장과 역사를 연결하는 웰컴 스페이스 이자 건축에게는 도시를 향한 새로운 어프로치로 특유한 캐릭터를 생성한다. 도시의 관문으로 다음세기를 준비한다.


reviewed by SJ,오사


Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal Station is one of the most important transport hubs in The Netherlands. With 110,000 passengers a day the public transport terminal has as many travellers as Amsterdam Airport Schiphol. In addition to the European network of the High Speed Train (HST), Rotterdam Centraal is also connected to the light rail system, RandstadRail. With the advent of both the HST and RandstadRail the number of daily travellers at Rotterdam Centraal is expected to increase to approximately 323,000 by 2025.

Rotterdam HST is the first stop in the Netherlands when travelling from the south and is strategically positioned in the middle of Europe, with Schiphol only twenty minutes and Paris a mere two and a half hours away. Hence the new station is not only larger, brighter and more orderly than the former, but also has an international feel; it beautifully complements both the efficiency of the Hispeed stop and the Rotterdam city’s bold ambitions for urban development and renewal. The station matches in all respects the practicality, capacity, comfort and allure, of the central stations of Madrid, Paris, London and Brussels.




Client: Gemeente Rotterdam and ProRail
Architect Team CS: a cooperation between Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en van Schooten Architecten
and West 8
Gross floor area: 46,000 m²
Gross floor area urban design: 50,000 m²
Location: Stationsplein 1, 3013 AJ Rotterdam, The Netherlands
Lead architects: Jan Benthem, Marcel Blom, Adriaan Geuze, Jeroen van Schooten
Project team: Arman Akdogan, Anja Blechen, Freek Boerwinkel, Amir Farokhian, Joost Koningen, Joost van Noort, Falk Schneeman, Daphne Schuit, Matthijs Smit (†), Andrew Tang, Wouter Thijssen, Joost Vos
Structural engineer: Arcadis and Gemeentewerken Rotterdam
Mechanical services: Arcadis and Gemeentewerken Rotterdam
Building physics: Arcadis and Gemeentewerken Rotterdam
Contractor: Bouwcombinatie TBI Rotterdam Centraal (BTRC), Iemants NV (zuidhal)



Integration in urban environment

One of the fundamental challenges of Rotterdam Centraal station was the difference in the urban character of the north and south side of the station. The entrance on the north side has a modest design, appropriate to the character of the neighbourhood Provenierswijk and the smaller number of passengers. The entrance gradually connects to the city. In the Provenierswijk the character of the 19th-century Dutch provincial town is strengthened. Large architectural extensions are avoided on this side of the station, the presence of green is ameliorated and the station is transparent.

In contrast, the grand entrance on the city side is clearly the gateway to the high-rise urban centre. Here the station derives its new international, metropolitan identity from the hall made of glass and wood. The roof of the hall, fully clad with stainless steel, gives rise to building’s iconic character and points to the heart of the city.

Now Rotterdam Centraal has the appropriate structure and dimensions for the urban landscape; it is in balance with the heights that characterise the metropolis and simultaneously reflects the human scale. The city of Rotterdam is drawn to the new station via the compaction of the small-scale urban texture surrounding the public transport terminal. The entire railway zone becomes one with the city. This finer urban texture with new sight lines and a mixture of living and working will dramatically improve the quality of life and the environment of the station area.

The esplanade in front of the station is a continuous public space. To achieve this simplicity a parking garage for 750 cars and a bicycle shed for 5,200 bicycles are located under the square. The tram station is moved to the east side of the station, so the platforms broaden the square. Bus, tram, taxi and the area for short-term parking are integrated into the existing urban fabric and do not constitute barriers. The red stone of the station floor continues into the forecourt, merging the station with the city. Pedestrian and cycling routes are pleasant and safe and arriving travellers now have dignified entrance to the city, free from traffic.


Interior and appearance

Incorporation of natural light, the warmth of the sun’s rays and a modern look are important elements in the design. The platform roof on the Proveniersside is transparent. When the train drives into the station, there is an almost tangible feeling of being enshrouded in the station building. Upon entering in the bright high hall through the centre side, the traveler gets an overview of the entire complex and a view to the trains that are waiting invitingly along the platforms.

The wood finish on the inside of the hall, combined with the structural wooden beams of the platform roof creates a warm and welcoming ambience, inviting visitors to linger. The largely transparent roof structure which covers all the tracks over a length of 250 meters, flood the platforms with light. The glass plates of the roof vary the level of light transmittance by utilising different solar cells patterns, which produce an ever-changing and fascinating play of shadows on the platforms.


Routing and layout

The routing through the station is logical; travellers are guided by a direct view of the trains and by the daylight that penetrates to the traveler’s passage via the voids that extend through the transparent roof platform and down to the stairs. Because of its transparency the widened traveler’s passage, lined with commercial functions, forms a natural part of the station. Escalators, lifts and stairs lead up to the new platforms, which feature inviting and comfortable platform furniture. On the west side of the station there is a footbridge over the tracks for travellers in transit. This footbridge also functions as an escape route in the event of an emergency.

The passenger terminal is a national and international hub that connects train, tram, bus and subway. The public transport terminal is designed for passenger comfort, which is visible in the different zones of the station. It includes commercial spaces, a lounge, restaurants, offices, parking for cars and bicycles. In the spacious concourse the passenger service functions are conveniently arranged. There is travel information, an information point, the Dutch Railways (NS) travellers shop, ticket vending machines and commercial functions. The grand café and the NS-lounge offer spectacular views across the hall and the adjacent tracks. Waiting areas in the hall and the passage are linked to the passenger flows, with areas both for browsing and quick shopping.

The new Rotterdam Centraal Station is a pleasant, open and transparent public transport terminal which functions as an iconic meeting point. Interwoven into the urban network, the station connects the diverse characters of the city and marks the beginning of Rotterdam’s cultural axis. This modern and efficient building offers travellers to and from the port city all the amenities and comfort they could want or need in the present and the future.


Sustainability

Windows with 130,000 solar cells cover 10,000 m2 of the total roof area of 28,000 m2. This is the largest application of solar energy in a station roof in The Netherlands and is also one of the largest rooftop solar projects in Europe. The solar cells are placed on the parts of the roof that get the most sun, taking into account the high buildings around Rotterdam Centraal. The glass panels vary in light transmittance by using different patterns in the solar cells. Where the roof has the greatest efficiency in terms of sunlight, the cell density is the highest. The solar cells that are integrated in the roof have a high degree of transparency, so there is ample light. The solar cells represent an 8% reduction in the station’s CO2 emissions. The cells are expected to generate 320 megawatt per annum, which is enough energy for 100 households.


History

The former station was designed by Sybold of Ravesteyn in 1957. However, this post-war building was no longer suitable for the current passenger numbers and complexity of the transport hub. In order to maintain the connection with the past after the demolition of the building, several characteristic elements from the former station can be found in the new Rotterdam Centraal. The Speculaasjes, two typical granite sculptures are placed above the access to the bike tunnel. The beginning of the esplanade is defined by two flagpoles, which were also part of the former station. Moreover, the letters ROTTERDAM CENTRAAL and the station clock are proudly displayed on the current façade as a tribute to the past.


LED screen

In the main hall of the station a LED screen of 40 x 4.5 meters has been installed. To emphasise the importance of the port and to strengthen the bond between the city and the port, the Port of Rotterdam donated the LED screen to the City of Rotterdam. By showing elements of the port on this LED screen, the Port of Rotterdam wants to give the thousands of travellers who arrive daily in Rotterdam the feeling that they have entered a port city, even though the port has slowly disappeared from the cityscape, due to seawards development. Now travellers can enjoy views of Europe's largest port at all hours and times of the day.

Team CS is a cooperation between Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten and West 8. This unique combination of designers came to existence in 2003, when the competition for the new Rotterdam Centraal was issued.













from  dezeen

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY