*포루투칼 디르 알폰소 그를 기리는 아트센터 [ Louise Braverman ] Centro de Artes Nadir Afonso, Boticas, Portugal

반응형


그의 생각을 담다. 자연으로 부터 추출한 요소들은 합성되고 중첩된다. 그리고 이렇게 다시 동적인 에너지를 받아 움직이며 2차원 캔버스에 3차원 공간으로 확장된다. 포루투칼을 대표하는 화가 디르 알폰소를 위한 아트센터는 그렇게 그가 추구하는 예술세계를 담는 그릇이 된다. 이질적인 상반된 두개의 결합을 통해 새로운 예술세계를 구현한 그의 작품처럼 중세의 시간을 간직한 작은 마을 보티카스에 감각적이며 현대적인 외형으로 아트센터는 자리한다. 시티홀과 국제 고속화도로의 교차점을 연결, 협소한 후면과 광활한 전면부를 연결한다. 마을 향한 전면 커튼월과 자연이 연속된 루프가든은 이러한 접점을 백색 콘크리트로 구축된 무균질한 전시장 속으로 유입, 자연스레 그의 작품 속으로 연결시킨다. 아트센터는 그의 작품을 위한 백색의 캔버스가 된다. 아니 그를 위한 자연과 도시의 캔버스가 된다. 이렇게 밀착된 내외부의 경험을 통해 우리는 다시 함축적인 건축의 어휘를 생각하게 된다.


reviewed by SJ,오사



The municipality of Boticas, Portugal, will inaugurate the Centro de Artes Nadir Afonso in Spring 2014.

Designed by New York based architect Louise Braverman the museum fuses a light contemporaneity with the rich materiality and sustainability of Portuguese design to honor the artist Nadir Afonso (1920 – 2013).




Centro de Artes Nadir Afonso, Boticas, Portugal
Programme: art museum
Architect: Louise Braverman
Local architect: Paulo Almeida, PPA Arquitectos, Rio de Mouro, Portugal
Landscape architect: Maria Joao, Pagisagista, Lisbon
Area: 1,800 sqm
Completion: 2013


As well as paying homage to the artist, the Centro is also intended to serve as an engine driving economic, cultural and community development in the small medieval village in northern Portugal, about 20 miles south of the Spanish border.

Braverman sliced into a steep hillside in downtown Boticas to create the new museum, which she divided into two distinct, but connected, parts:  a light-filled cultural center looking out upon the intersection of a national highway and City Hall; and, nestled in the back, a vast, below-grade exhibition space topped by a green-roof park.

In the double-height entry hall, a photomural of the artist and a continuous band of his sketches provide punches of bright color visible from the street. From here, visitors enter the exhibition hall, outdoor café and children’s play area. Going up they may gaze into the curtain-walled entry hall or proceed in the direction of a large window on the façade balcony. To the left of the balcony  are an auditorium, a multipurpose library and offices.

The heart of the museum is the loft-like gallery devoted to a changing selection of works by Afonso from the Nadir Afonso Foundation. Like the exterior of the building, the interior white concrete perimeter walls of the exhibition space celebrate the stellar tradition of Portuguese concrete masonry construction. The double-height, white concrete wall and ceilinged space is embedded into the hillside and topped by a sustainably planted green roof park.

Since the museum’s interior exhibition walls are considerably shorter than the exterior walls, visitors will always be able to view the art against the layered background of a rustic stone surface. The closeness of the wall to the interior also blocks direct sunlight from entering the gallery and reduces the carbon footprint. Partial height, freestanding interior partitions encourage the perception of an indoor/outdoor layering of space.

Casual social interaction is encouraged at every step. Large glass windows on opposite sides of the exhibition hall allow visitors to glean glimpses of the art from the adjacent outdoor café and auditorium, while the green roof park, which has been designed in the spirit of Nadir Afonso’s colorful geometric patterns, is designed for play. The design of the concrete exterior auditorium adjacent to the site’s stepped path augments this informal civic engagement for it creates a venue for visitors to sit down and mingle.



from  domusweb


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY