*유엔스튜디오, 상하이 신천지 스트리트 퍼니쳐 [ UNStudio ] twists xintiandi installation through shanghai

반응형


새로운 가로환경을 제안하다. 중국, 상하이 리테일샵이 밀집된 신천지 가로에 제안된 설치물은 보행자들의 다양한 움직임과 가로에 면한 리테일샵의 프로그램을 연결하는 매개체로 총 30미터의 길이에 걸쳐 구축된다. 설치물을 관통, 지나가는 보행자는 비틀어지고 왜곡된 외피에 투영된 자신의 움직임과 주변환경을 비추어 봄으로써 색다른 공간감을 체험하는 동시에 소비지향적인 공간속, 단순히 소비가 목적이 되는 환경이 아닌 하나의 문화공감대로 가로환경을 재구성 시킨다. 사람, 공간, 소비, 문화를 캡쳐하여 교묘하게 짜집기 한다. 그리고 그 결과물로 완성된 설치물은 비틀어진 왜곡면으로 도시를 다시 반사시킨다.


reviewed by SJ, 오사


UNStudio has created a gateway installation for the xintiandi style retail mall in shanghai, part of the ‘RIBA shanghai windows project 2014‘. located in a prominent position along the city’s madang road, the design frames the entrance to the site, reflecting interactions that take place between the city’s occupants and the urban fabric. taking the form of an extended 30 meter corridor, the project transitions between wall and ceiling, translating occupants movements into a series of inverted reflections as they move throughout the space. the large scale mirroring at each end of the installation acts as concentration points, combining the effect into one moving image.




UNStudio: ben van berkel, hannes pfau with garett hwang, gil greis, and maya alam
advisers: arup shanghai – structure
client: china xintiandi
location: shanghai, china
program: temporary installation
length: 30 meters
width: 3 meters
height: 2.7 meters
status: realized march 2014
photography: seth powers


the installation is related to the culture of consuming, not with respect only to shopping, but to consuming images: images of our surroundings, of our city, of the buildings and the people around us and, of course, of ourselves,’ explained ben van berkel, co-founder of UNStudio. ‘we wanted to ‘dress up’ the public space as it were and to capture the public in this environment, almost in a kaleidoscopic catwalk – a place where you can see and be seen, but in surprising ways and within new perspectives of your surroundings.’



from  designboom


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY