*프라이버시를 지향하는 공동주거 [ group8 ] Striped Living

반응형

공용과 사적공간에 대한 경계의 합리적인 해법은 이번 프로젝트가 지향하는 건축환경에 고스란히 반영되며, 합리적인 지속성을 주거의 첫번째 목표로 프로젝트는 시작된다. Geneva 와 Lausanne 사이에 위치한 주거블록, 총 5개 중 2개의 블록이 첫번째 단계로 완공된다. 지역적 특징을 반영한 도시 가이드 라인은 공동주거의 포괄적인 건축을 규정짓는 레이아웃으로 적용, 기존 도시공간과 연속된 도시환경을 완성한다. 여기 두개의 블록은 각기 다른 성향, 어반 멀티 유닛 주거 타입과 개별적인 빌라를 지향하는 타입으로 서로 다른 아파트먼트 타이폴로지를 제안한다. 4개층, 16세대는 듀플렉스 또는 싱글타입의 스튜디오에서 6개 룸으로 구성된 주거세대로 완성되며 단지 내부에 설치된 칠드런케어 센터와 지하 주차장으로 연결된다. 특히 각 세대간의 간섭을 최소화, 각 세대간의 개별성과 프라이시 확보를 첫번째로 서로 다른 향과 이에 따른 개구부, 아웃도어 -테라스-로 공동주거는 조닝된다. 이를 통해 구현되는 건축물의 다양성은 외부를 마감하는 버티컬 우드 루버의 균질한 통일감 속에 리드믹컬한 건축적 제스쳐로 제공됨으로써 공동주거의 고유한 캐릭터를 구축하는 디자인 요소 및 지속가능한 디자인 요소로 적용된다.

reviewed by SJ,오사


Historical background and location

The project is located in a suburban village between Geneva and Lausanne. have built two of the five buildings which were part of the first phase of a neighborhood planning strategy. The reflective process has been based around both a social and urban analysis in order to endorse the urban density, which is a required stage for all municipalities of the region.

A proactive development of the housing zone has been made in accordance with the guidelines of the program, encompassing the existing spatial and built elements located in the area. New and denser urban forms consisting of intermediate sized volumes with flat roofs have complemented the existing buildings while maintaining an appropriate scale.




Architects: group8
Location:
Year: 2012
Photographs: Régis Golay, FEDERAL studio

Program

The two buildings consist of three floors above ground and offer different typologies of apartments that meet both the characteristics of an urban multi-unit dwelling or an individual villa. The 16 units generated are duplex or single apartments ranging from the studio to six rooms. A childcare centre also completes this housing complex. The five buildings of the program are interlinked by a level of underground parking.

Concept and Volume

Like the houses, the apartments are arranged in juxtaposition of floor slabs separated by physical interstices, thereby providing openings for each housing, on every side. The openings are either positioned directly on the front or on the second aperture at the heart of the plan.

Gaps between dwellings imply that there is no housing in direct contiguity, which strengthens both the sense of individualization and privacy. From a collective approach, these gaps allow outside views from the public places on each level.

The over proximity of the buildings means there are relatively small spaces between the units. Each apartment has a generously sized terrace, positioned as loggia within the volume. The volumes are treated as finite forms which have been cut out and carved in order to provide private spaces specific to each dwelling.

Shell and Structure

The buildings are wrapped in a pierced skin composed of travertine blades. Their function is primarily to behave as visual filter, similar to a claustra, in order to protect the apartments. This limits the views between the apartments as they are very close to each other. A frontal view allows for an outward visibility, while a lateral view protects from a direct visibility.

The external stone blades bring a certain texture and vibration feeling to the front elevation. It provokes a change of perception for the observer walking along the street. By passing by each of the apartment windows, the blades ensure a partial protection against bad weather and limit sunbeams.

Context and Materiality

With its traditional connotation, travertine provides a certain minerality which echoes back to the village’s oldest buildings. Its resolutely contemporary implementation with a perpendicular provision offers a new approach to the stone as element of traditional construction.

This constructive appliance provides dynamics to the elevation by capturing the light in many ways, depending on the seasons and the sunlight exposure. The travertine’s light and warm color is related to the brown shades of the front elevation which are inspired from the soil of this agricultural area.

The travertine has been used for all units in the first phase of the planning strategy. It gives a certain consistency in material and color to the entire neighborhood, while its implementation and perception can be presented differently. The outdoor arrangements have also been developed collectively for the five buildings.

Energy Performance

The facade is composed of wood, metal and stone, which are materials that have good thermal insulation and a low weight. The continuous insulation maximizes the energy performance. The solar panels placed on the rooftop heat an important volume of water stored in a buried and isolated water tank. This water acts as an energy storage variable and provides heating for the buildings.

Coupled with the solar panel installations this system ensures an energy supply for the heating and the hot water. The air renewal is controlled by a dual-flow system in order to avoid important heat loss. Thus the project reaches an extremely efficient balance using 100% renewable and indigenous energies and reaches the high standard label MINERGIE ®.

















from  archdaily


그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 스위스
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY