*블랙풀 탈봇 오피스 [ AHR Architects ] Blackpool Talbot

반응형

영국 블랙풀의 역사와 전통은 이곳에 자리한 메시브한 구조물로 부터 기인한다. 타워, 부두, 놀이공원는 그들만의 시간을 장소에 기록, 블랙풀의 일부분이자 현재 도시의 이미지를 재현하는 요소로 자리한다. 이러한 도시맥락을 연속시키는 프로젝트; 플랙풀 탈봇은 현대도시공간과 건축과의 새로운 관계성 정립을 제안한다.

두개의 주요한 파사드를 따라 열주한 저층부, Y형태의 기둥은 빌딩의 북측과 서측에 위치하며 각각 두개의 주출입구를 연결한다. 그리고 저층부 상점의 정면성을 부각시키는 하이라이트 요소로 적용된다. 상부 파사드는 유막이 코팅된 투명한 글래스 판넬과 버티컬 핀으로 조합, 디자인된다. 먼저 상부 버티컬 글래스 판넬은 전체 빌딩의 비쥬얼환경을 제안하는 디자인 요소이자 내부 열부하 방지를 위해 열차폐 성능을 첨부한 기능적 요소로 적용된다. 빌딩 파사드의 주요한 디자인 요소로 제안되는 버티컬 핀의 웨이브는 비쥬얼 환경과 지속가능한 환경 구축을 위한 기능적 요소로 디자인된다. (해변가 파도가 쓸고간 자리에 남겨진 모래사장, 그리고 거기에 새겨진 파도의 잔상으로 부터 모티브를 얻어 디자인 되었으며, 태양의 적절한 차폐를 위한 시뮬레이션 적용으로 완성되었다.) 빌딩 남서측 파사드의 더블 스킨은 광장으로 부터의 인지성 확보 및 주출입구의 캐릭터 보강을 위해 디자인되며, 내부 자연채광을 적절히 유도하는 기능적 장치를 수행한다.

reviewed by SJ,오사



A number of external architectural features characterise the building form from a visual point of view:

Blackpool has a history and tradition with massive structures (the tower, piers, fun park structures, etc.). These iconic structures have become part of Blackpool and a representative image of the town. The external Y shaped columns run along the two primary facades: the northern and western edges of the building, connecting the two entrances and highlighting the retail frontages along the primary public routes into the town centre.




Architects: AHR Architects
Location: Talbot Lodge, 376 Talbot Road, , FY3 7AT, UK
Architectural Team Members: Dominic Manfredi, Dan Barnes, Dan Lesser, Jon Wallis, Carl Fowler, Ben Rigby, Nick Barnes, Tom Locke, Geoff Goodman, Andrew Crompton, Pamela Griffin
Area: 12002.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Daniel Hopkinson

Form Of Contract Or Procurement Route: Design and Build Contract
Structural Engineer: Arup
M&E Consultant: Hannan Associates
Qs: Aecom
Fire Engineer: Arup Fire
Project Manager: URS
Cdm Coordinator: Watts & Partners
Aproved Building: Blackpool Council Building Control
Main Contractor: Eric Wright Construction
Annual Co2 Emissions: 379,393.50 kg/m2
End User Client: Blackpool Council
Developer Client: MUSE Developments Ltd
Cost Per M2: £1441/m2
Cost: £17.3m

The fritted vertical glass “hit and miss” panels provide additional interest to the largely glazed elevations and assist in meeting solar overheating targets.

Vertical fins span the building elevations forming a wave like appearance which also echo the wave shapes formed in the sandy beach when the tide is out. Options were explored through testing various designs against the reduction in solar glare with the combined visual and shading effect of this design.

A double skin facade is located at the ‘end’ of the block along the south-western edge of the building. The transparency of the double skin provides a change in aesthetic and helps identify the entrance to the building from Deansgate Plaza. The feature also reduces solar gain to the office floor plate.































from  archdaily



그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 영국
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY