*룬드 씨티홀 [ Christensen & Co Architects ] The Greenest City Hall in Sweden

반응형

익히 들어 이미 유명한 크리스탈, 더 씨티홀은 폭넓은 소셜활동과 보다 확장된 그린환경 구축을 위한 아이콘 프레임으로 경제적 에너지 운영이 가능한 지속가능한 건축환경을 목표로 한다. 1단계로(2014년도 완공) 13,500sqm 면적의 시민 서비스센터가 완공되며, 2단계로 25,000sqm 면적의 오피스, 컨퍼런스 시설, 퍼블릭 그라운드 플로어와 룬드시내를 조망하는 그린루프 테라스가 조성될 예정이다. 그럼 이번 1단계로 완공된 빌딩을 살펴보자.

먼저 빌딩 볼륨은 밝고 다양한 그리고 유용한 공간 창출을 위해 주름진 w형태로 디자인된다. 이러한 평면으로 부터 공간을 구성하는 입면은 다면체-각 입면마다 각기 다른 지향점으로 디자인된 면의 집합체-로 디자인된다. 다운스케일하는 솔리드 판넬과 글래스의 연속적인 변화는 룬드시의 역사적인 도시 성격 내, 색다른 캐릭터로 제안, 어반 스트럭쳐의 일부분으로 편입된다. (도시의 새로운 랜드마크로 제안된다.) 이는 조각같은 형상과 다양한 입면 디자인이 현대 도시생활의 삷과 그의 파동을 은유적으로 표현하는 매개체로 건물 내외부에 적용된다. 

투명한 서측 입면, 빌딩의 오픈부의 후면에 자리한 거대한 아트리움은 저층부 편의시설을 연계하는 동시에 공원의 풍부한 자연환경을 내부로 유입시키는 통로 역활을 수행한다. 이곳을 통해 방문객 및 직원들은 건물내 생동감과 개방감을 제공받게 된다.

입면은 지속가능한 건축공간 구현을 목표로 디자인 된다. 입면의 모든 방향은 겨울철 태양복사 에너지를 효율적 활용하도록 입사각 및 향을 조정하며 내부에 설치된 크리메이트 스크린(날씨에 따라 능동적으로 조정 가능한 필터막)을 통해 최적의 에너지 운영을 확보한다. 북측 입면은 바닥에서 천장에 이르는 부드러운 글래스 판넬을 이용한 커튼월 시스템으로 오피스 내 최적의 조도환경을 제공한다. 다이나믹 솔라 컨트롤 판넬이 설치된 남측입면은 주간시 외부로 부터 유입되는 태양열을 적절히 차단, 조정함으로써 쾌적한 거주환경 확보와 주변으로 부터 주목받는 다이나믹한 파사드 디자인을 완성한다.

이러한 리드믹컬 파사드 디자인은 건축물이 역사적인 도시환경 속에서 자신만의 고유한 캐릭터로 자리잡게 도와줄뿐만 아니라 생동감 넘치는 공간 구현으로 도시환경을 밝게 변화 시킨다.

reviewed by SJ, 오사



The City Hall, also known as the Crystal (Kristallen), stands as an iconic frame with a profound social impact and an ambitious green profile, using only a fraction of the energy normally consumed by this type of building. The first step of The City Hall was completed in 2014 and hosts 13.500m2 of Citizen Service Centre. When fully completed, the building will have 25.000m2 of offices, conference facilities, a public ground floor and a green rooftop terrace that overlooks the city of Lund and its surroundings all the way to Denmark.



Architects: Christensen & Co Architects
Location:
Area: 13500.0 sqm
Photographs: Adam Mørk

General Contractor: Lund Municipality
Engineer: Sweco, Rambøll SE
Contractor: Rekab SE

The jury of the Kasper Salin Award nominated Christensen & Co Architects for creating a building that links the distinguished historical city centre of Lund and a new public park with an original architectural idea in the continued urban development in the area. As well as creating a welcoming building that brings life to the area with its public program and dynamic facades.

The building volume consists of a pleated W-shaped plan that brings light, variation and playfulness into the volume. The building appears facetted, constantly changing from glass and solid panels, with a broken down scale, thereby integrating the relatively large building into the urban structure of Lund. The sculpted shape and varied facades facilitates an appearance of life and vibrancy, both internally and externally. Behind the building’s open and transparent west façade is a full-height atrium space, which draws in the adjacent park’s lush green atmosphere and connects all the amenity spaces across the floors. The space creates an open and vibrant area connecting staff and visitors.

The façade design is key in reducing the total energy consumption. All facades are oriented to efficiently utilize the sun’s heat during the cold season, and the climate screen is optimized to balance out heat loss and heat gain. North-facing facades are covered with smooth glass panels from floor to ceiling, allowing a maximum amount of light to fill the office spaces. The south-facing facades have dynamic solar-control panels, operating according to the amount of daylight, giving optimal light and shade conditions inside the building and creating a dynamic façade to the surroundings. The facades towards the historic part of Lund are of a more classic character, open and closed parts of concrete plates, giving a calm rhythm and dialog with the cityscape of Lund.

Lund City Hall is a sustainable building adherent to the Swedish Green-factor; Green-factor states that the vegetation and green areas of the site must be at least 100%. The buildings green roof plays an important role in cooling the building, storing rainwater and ensures that the building becomes part of the local ecosystem, supporting the biosphere already existing in the park and the area.
















 from  archdaily

그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 스웨덴
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY