*전통과 모던함이 조화를 이룬 오키나와 주택[ Rhythmdesign ] 36 openings across three facades_House in Tomigusuku

반응형

리듬사인 건축스튜디오에 의해 설계된 오키나와의 가시적인 큐브모양의 집에는 모든 삼면이 거의 동일한 모양의 문과 창문들을 가진 격자무늬로 펀칭되어있는 것처럼 보인다. 

토미구수쿠라고 이름이 붙여진 이 삼층짜리 주택은 나라 근교에 위치하고 있으며 한 가족이 거주하고 있다. 후카야를 거점으로 하고 있는 리듬디자인은 건물의 모든 방을 위해 적절한 조건들을 제공하려는 목적에 충실한 디자인을 개발하고 있다. 

쉽게 열고 닫을 수 있는 수많은 작은 창문들을 더함으로써 다른 방들 안에서도 순환이 자유로운 환기가 가능하도록 설계되었다. 건축가들의 설명에 따르면 이는 작으면서도 단순하여 아이들도 쉽게 열고 닫게 되어 있다고 한다. 

"실내 환경이 우리 손으로 통제될 수 있는 환경을 만들어 내려는 목적에 충실했습니다. 또한 오키나와의 척박한 환경에도 잘 적응 할 수 있도록 말입니다."라고 설계팀은 설명한다. 또한 오키나와에서는 공개되면서도 실내를 보호할 수 있는 환경이 매우 중요하다고 덧붙였다. 

192 평방미터의 건물은 단조로운 직선형 구조이며 높이가 약간 더 넓을 뿐이라 처음 볼 때는 큐브모양인 것처럼 보인다. 

그래서 창문과 문들의 동일한 배열에 의해 그 효과가 더 드러나게 되는데, 3면에 총 12개의 창문이 있어 벽에서 수평적으로 확장시키는 캐노피에 의해 음영을 드리고 있다. 

1층 창문들은 유리보다는 다소 그물망과 같은 것으로 덮여있는데, 최소 2대 이상의 차를 주차할 수 있는 주차공간이 있다. 그 윗층의 추가적인 그물청망 창문은 외딴 테라스의 공간을 드러내고 있다. 

"예전에는 사람들이 거친 기후로부터 자신들을 보호하고 자신의 생활 환경을 편안하게 지키고자 다양한 아이디어를 생각해 냈었죠. 우리는 그래서 집을 강렬한 태양과 열로부터 보호하고, 비나 바람으로부터도 지키고자 집을 만들고자 했습니다. 그리고 전통을 고려하여 스타일과 문화적인 면에서도 현대적 방식으로 재해석해보려고 노력했습니다."라고 건축관계자들은 설명하고 있다. 

집의 외부는 콘크리트로 되어 있지만 내부는 목재로 되어 있으며, 노출 목재의 천정은 서로 교차되는 방향으로 전개되고 있다. 메인 거실과 식당 공간은 2층에 위치하고 있고, 부엌 뒤쪽으로는 식료품 저장실이 있고, 별개의 공간은 전통 타타미 공간이 한쪽으로 구분되어 있다. 한개의 큰 침실은 한층 위로 놓여져 있는데, 붙박이 장과 별도의 욕조가 구비되어 있다. 

A grid of near-identical doors and windows punctures all three visible facades of this seemingly cube-shaped house in Okinawa by architecture studio Rhythmdesign.

Named House in Tomigusuku, the three-storey house accommodates a family living just outside Nara – the main city in Japan's southernmost prefecture.
Fukaya-based Rhythmdesign – whose past projects include a house where all rooms overlook the dining table – developed its design around a desire to offer adjustable conditions for every room in the building.
This led to the addition of numerous small windows that residents can easily open and close to create cross-flow ventilation in different rooms. According to the architects, these are small and simple enough to be operated by a child.
"We aimed to create a situation where the indoor environment can be controlled by our hands, and also works well in the tough climate of Okinawa," said the team.




Architect: Rhythmdesign
Project architect: Kenichiro Ide
Design team: Kenichiro Ide, Yuta Kinai
Structural engineers: Kuroiwa Structural
Engineers: Kuroiwa Structural Engineers
Lighting consultant: Modulex Fukuoka
Main contractor: IMI Corporation


"In Okinawa, being open and protecting the interior environment are important."
The 192-square-metre building comprises a simple rectilinear volume that is square in plan and only slightly larger in height, so at first glance it appears to be a cube.
This effect is emphasised by the uniform window arrangement of windows and doors – 12 on each of the three facades – which are all sheltered by blocky canopies that extend out horizontally from the walls.
The windows on the ground floor are covered with mesh rather than glass, as much of the ground floor is taken up by a sheltered parking space for at least two cars. Additional mesh windows on the upper level reveal the location of a secluded terrace.
"In ancient days, people came up with various ideas to protect themselves from the heavy climate and keep their living environments comfortable," said the team.
"We aimed to create a house which cuts off intense sunlight and heat; is protected from rain and wind; and refers to traditions, styles and cultures in the area by reinterpreting them in a modern way."
The exterior of the house is concrete while the interior features wooden floorboards, as well as exposed timber ceiling rafters that run in alternating directions.
The main living and dining space occupies the middle floor, where a separate space behind the kitchen functions as a pantry and a traditional tatami space is partitioned off on one side.
One large bedroom is situated on the floor above, with a walk-in closet and an en-suite bathroom.
Other examples of residential architecture in Okinawa Prefecture include the Shinichi Ogawa-designed Minimalist House, which is divided lengthways into a courtyard and living space.














from  dezeen

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY