*신안군 공중목욕탕을 갖춘 주민센터-[Hyunjoon Yoo Architects ] The Void

반응형

신안군 압해도 주민센터는 특별한 위치에 자리하고 있는데 이곳에는 특별 프로그램을 운영하고 있다. 무엇보다도 먼저 건축가에게는 섬에 지은 첫번째 건물 프로젝트였고, 두번째로 건물의 메인 프로그램은 그 지역 노인들을 위한 공중 목욕탕과 식당이 있다. 어촌 마을의 대다수를 차지하고 있는 노인들은 자신의 집에 근대식 욕실 구조를 갖추고 있지 못하고 있는 것이 현실이다. 그러한 이유로 공중 목욕탕은 필수적이고 지역사회의 중심이 될 수밖에 없다. 로마시대 카라칼라 목욕시설과 마찬가지로 이번 공중목욕탕은 섬 마을 전체에 걸쳐 매우 중요한 공적 공간이 될 것이다.

The Community Center in Aphae-do, Shinan-gun, Jeollanam-do is located on a special site, and has a special programme. First of all, it was my first building project to be built on an island. Second, the main programme of the building was the public bath and restaurant for the elders in the village. The elders, who make up most of the population in the fishing village, do not have a decent bathing facility in their home.


 

Architects: Hyunjoon Yoo Architects
Location: Sinan-gun, Jeollanam-do, South Korea
Design Team: Heo Jinsung, Son Insil, Park Jungkyu, Kwon Jinhee, Ham Seungho
Client: Shinan-gun office
Area: 604.07 sqm
Project Year: 2016
Photographs: Park Young-Chae

Therefore, a public bath was necessary and it was going to be the centre of the community. Just like the Baths of Caracalla in the Roman Era, this public bath was going to be the most important public space in the whole island. I've learned a lesson while designing the community center in the city of Gongju years ago. For ordinary city folk like me, the verdant, rich paddy through the seasons. When I revisited the site after six months away I found a translucent film had been applied to the large window. They had to cover up the window, because the scenery with the rice paddy reminded the farmers of the work they needed to do, which did not help them to relax.

Recalling the lesson, I tried to avoid the views towards the worksite and created an opening towards the inner courtyard instead. A setback method was used to bring in more light as possible. For the islanders, who are always surrounded by water, a little pond was created in the courtyard so the people can surround the water. In this Community Center, people can gather around the water and relax without visibility of their work site.



from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY