*안과 밖의 모호한 경계를 통한 성찰의 공간탄생-[ Atelier Deshaus ] Huaxin Wisdom Hub

반응형

화흠 Wisdon Hub는 다목적실, 회의실 및 다양한 전시 공간을 갖추고 촉진적 의사소통과 지혜를 나누는 곳이다. 화흠 과학기술공원에 위치한 건물은 건축가들이 기댈만한 환경 내 긍정 요소가 전혀 없었다. 그래서 이 곳을 자기성찰의 세계를 창조해보자 생각했고 이를 기반으로 반지모양의 콘크리트 벽을 Wisdon Hub 주변으로 치게 되었다. 전체적으로 이번 프로젝트를 통해 벽 안에 풍차처럼 배치된 4개의 독립공간이 만들어졌으며 내부 공관과 외부 공간은 벽의 연장선상에 있었기에 그 경계가 모호해졌다. 

Huaxin Wisdon Hub is a place for promoting communication and sharing wisdom, with the programs of multifunction rooms, conference rooms and various exhibition rooms. 

The building is located in a cramped site within the Huaxin Science and Tech Park, surrounded by pedestrian walkways, parking lots and official buildings of various use in the park.


Huaxin Wisdom Hub, Shanghai
Architects: Atelier Deshaus
Area: 1000 sqm
Completion: 2015

As there are no positive factors in the circumstances for the architects to rely on, the strategy then turns to the creation of an introspective world. A ring-shaped suspending concrete wall set the boundary for the wisdom hub. Overall, the project is divided into four separated parts which are arranged like a windmill within the wall. The interior space and the exterior one become blurred because of the suspension of the walls.

The exterior space between the four separated parts is connected with the park through the paths, and together they become the atriums of the whole building. When walking through the building, people will enjoy the alternating scenes between the interior and the exterior.

Inside the functional spaces, the fair-faced concrete walls are covered with the texture of the wood grain; in the contrast, the exterior walls along the circulation paths are distinguished by different color with white paints. This different processing ways are also aiming to strengthen the alternation between the scenes. In order to control the total height, the building and parts of the site are 1.5m lower than the ground level. With the help of the gentle slope, they still keep continuous with the surroundings.

The building complex is designed to be a space with uncertainty in response to the installed programs from a utilitarian perspective, as well as the challenges from the existing conditions. At the same time, the design is expected to bring new experience to the site and enrich the environment.





from domusweb

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY