*프랑스 리유니온섬의 종합 예술공간-[ L´Atelier ] La Cité Des Arts

반응형

La Cité des arts는 프랑스령 리유니온섬 세인트데니스에 위치해 있는데, New lighthouse는 종합적인 동네로 설계된 곳으로 350개의 좌석을 갖춘 콘서트홀이 있다. 이 곳은 음영을 드리운 복도와 개별 파티오 등이 있으며 예술가나 관련 워크샵뿐만 아니라 일반 대중에 공개된다.

마을의 입구에 위치한 랜드마크로써 강이 곳은  리유니온섬 세인트데니스의 문화, 레크리에이션, 스포츠 전반에 헌신하고 있다.  또한 마을과 해안을 연결하고 있는 도시에 위치해 있기 때문에 '새로운 만남의 장소'로서의 역할을 수행하기 위해 해안가 도시를 연결하고 주변 마을과 해안가 도로를 새롭게 정비했다.

남과 북의 면은 섬의 심장을 보호하는 봉투를 형상화 하고 있어 한쪽은 콘크리트로 다른 쪽은 유리로 구성하였고 내부 면들 또한 외부공간으로 개방된 형태를 하고 있어 자연 채광이나 환기에 적합한 모든 가능성을 제시한다.

 

La Cité des arts is an artistic island located in the heart of an evolving area, to the East of the town of Saint-Denis, in Reunion Island. New lighthouse in town, it has been designed as a multidisciplinary village, with a concert hall of 350 seats (expandable to 600 via retractable seats), workshops for artists, studios for dance and theatre, studios for resident artists, an administration building, a bar, a restaurant and a cultural shop.
Under this monolith carved by the winds, small streets and courtyards punctuate the City, where the implementation of confined strips creates shady alleyways and private patios, which are refreshed by plantations, thus offering to the general public, as well as artists, places of relaxation, artistic encounters and workshops.


Architects: L´Atelier
Location: Saint-Denis, Réunion
Area: 15000.0 sqm
Project Year: 2016
Photographs: Hervé Douris
Manufacturers: EVERLITE, JEZET SEATING, Kalzip, RECKLI Reckli, RESSORTS GERB

A landmark at the entrance of the town
La cite des arts has a strong challenge; that of being a landmark at the entrance of the town, in a large ensemble dedicated to culture, recreation and sports in Saint-Denis on Reunion Island.

A city that reconnects the town to the coast
Restrained by a major road, which separated it from the town and from the ocean, the site has been subjected to an architectural work of urban reconnection. The project of La cite des arts, with its new links with the coastal path and surrounding neighborhoods, reconnects the town to the ocean, by creating a meeting point, an artistic confluence.

Footsteps of history
Although the program entailed some novelty, there was no point in erasing the history of this emblematic place, a former industrial site converted into a cultural and artistic place, and which recently hosted workshops for artists and a theater, the Palaxa. This one is preserved and renovated, like former industrial walls that make the link with the past, symbolizing the freedom of creation.

A mineral architecture
The project presents itself as a mineral project, as a monolith carved by the wind, the rain and the sun, like the ravines of Reunion Island. Its raw lines and angular concrete works interchange with the smooth and rough materials similar to rock strata found on the cliffs of the island.

A signal architecture
From this monolith emerges the volume of the auditorium (the Fanal), dressed in a double polycarbonate skin, illuminated at night. This volume is a real lighthouse, which has become an urban signal and the symbol of the city’s radiancy.

A set of double skin
The North and South facades form an envelope which protects the heart of the island: one in concrete, the other one made of glass. They allow interior facades to open up outdoor areas, offering all possibilities for contribution natural light and cross ventilation. These monolithic façades consist of a double skin that plays with bare interior façade either move away and create patios bringing freshness and green places, either to arrange for real visual openings to the coast or the city.



from archdaily

728x90
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET