*베이징 노후주택리모델링 + 협소주택 [ PAO ] plugin house for historic beijing hutong

노후주택 리모델링의 대안, 기존 공간에서 확장된 플러그 스페이스를 계획한다. 최소한의 건축

people’s architecture office (PAO) has custom designed one of its ‘plugin’ houses for a resident of beijing’s central changchun jie neighborhood. the client, mrs fan, was born and raised in the area and, rather than move out to the suburbs, wanted to continue living in the historic hutong community. in general, the price of real estate in central beijing makes owning a house nearly impossible. however, the plugin house costs 30 times less than a typical apartment.


PAO’s plugin replaces part of a previously existing dwelling and adds new functions such as a kitchen and bathroom. as the neighborhood has no sewage system, public toilets are usually the only option for residents. in this case however, an integrated off-grid composting toilet system makes hutong life much more convenient. the residence equals or exceeds the energy efficiency and living standards of new apartment towers.



Mrs. Fan's Plugin House from Pido Pao on Vimeo.


custom designed for mrs fan, the plugin’s living room ceiling extends upwards to provide a double-height space with skylights on either side. a small bathroom also has a skylight, but receives reflected illumination via a blue privacy screen — evoking a greater sense of space. this means that, even on gloomy days, the bathroom is tinged with an azure tint. above, a roof deck offers breathing room above the dense surroundings, forming a private social space.


PAO’s plugin house system is completely waterproof and can be used outside of an existing structure. a system of prefabricated modules incorporates insulation, interior and exterior finishes into a single molded part. the panels attach to one another with an integrated lock, meaning that the home’s construction can be easily completed by untrained individuals with just one tool in 24 hours. wiring and plumbing are also integrated into the composite panels


the architectural form of the plugin is defined not by limitations imposed from regulations, but instead the negotiated demands from surrounding neighbors,’ explains people’s architecture office. ‘on all sides of the plugin the structure cannot block sun light, air circulation, and views of the people next door. even as the structure was built, new demands came about. the plugin panel material makes accommodating these changes practical, chopping off entire sections of the building can be done on site.’


from designboom

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 중국
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY