*비대칭 하우스 [ eureka + maru ] asymmetrical building complex

반응형

situated in a dense residential district of saitama, japan, this seven-unit apartment by eureka and maru。architecture is shaped around physical and visual porosity. setting aside the existing height restrictions in architecture, the team has elevated the structure in such a way as to allow sunlight and wind to filter in; this consequently creates a discontinuous building morphology. 

eureka and maru。architecture have designed the mass of the building by calculating the ratio of viewable sky from the road. as a result, the building has an uneven skyline, open balconies, pilotis and staircases that penetrate into the building. those exterior spaces have L-shaped side walls that lead the wind into the interior ― creating an unbroken link between in and out.

by adding structural columns (pilotis) that link to the residential roads, an open public space is formed on the ground level. on the other hand, steel structure enables larger masses on the upper floors to stretch out, leaving the pilotis as a continuity to the street. the area is also equipped with handrails, soffits, stair landings, etc. for residents to hang their belongings on them ― creating a personalized and playful setting. by adopting such an approach, the façades would gradually transform through the residents’ footprints ― ultimately becoming part of the streetscape itself.



from designboom

그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY