*화산석으로 구축된 멕시코 법원 [ mauricio rocha + gabriela carrillo ] courthouse in mexico

architects mauricio rocha and gabriela carrillo have surrounded this courthouse in mexico with an oval-shaped wall that reaches a maximum height of eight meters. located in pátzcuaro, a large town in the state of michoacán, the secluded structure provides the region with the necessary infrastructure for its criminal court trials, which — owing to recent changes in the justice system — required a completely new set of spaces.


name: criminal courts for oral trials in pátzcuaro, michoacán

location: pátzcuaro, michoacán de ocampo state, mexico

architectural studio: taller | mauricio rocha + gabriela carrillo

architects: mauricio rocha, gabriela carrillo

project team: daniel huerta, giordana rojas, juan carlos montiel

construction: construcciones electromecánicas industriales S.A de C.V. 

structural engineering: grupo sai-gerson huerta.

plumbing installations: ZUMA

special installations: baja net

air conditioning installation: instalación y confort

lighting: DCE (diseño y construcción eléctricas)

furniture design: ricardo casas.

photography: rafael gamo

client: michoacán de ocampo state government

project area: 1,631.70 sqm

the brief called for a non-hierarchical building that incorporated flexible spaces, capable of adapting to future requirements. in response, mauricio rocha and gabriela carrillo decided to group related programs according to their uses. behind the perimeter wall, which is made from volcanic stone obtained from the site, a series of fluid spaces have been conceived as a succession of gardens. this ‘exposed system’ intends to highlight a sense of openness — expressing transparency, equality, and democracy.


accessed via gently inclined circulation routes, the single storey structure is divided into four platforms that contain five enclosed pavilions. two courtrooms are included as part of the development, alongside administrative offices and other services. the architects paid close attention to the structure’s materiality, believing that by incorporating locally sourced materials the building would evoke a stronger sense of belonging for the community.


from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY