*대도시 공원 내 과학 도서관-[Xiangmi Science Library]

글로벌 건축 스튜디오' MLA +'는 중국 도시 중부 복전 구에있는 Xiangmi Park을 재생성하기 위한 마스터 플랜의 일환으로 Xiangmi Science Library를 디자인했다. 이 공원은 원래 농업 연구 센터로 사용되었으며 사진에서 볼 수 있듯이 급성장하는 도시에 둘러싸여 있었던 곳이다. 그 이후로, 연구 시설은 큰 열매 과수원, 연못 및 야자수 등 공원의 주요 특성들을 보전하는 일을 담당하고 있다.
MLA +가 개발 한 마스터 플랜은 45 헥타르에 달하는 공원의 기존 요소를 유지하는 데 중점을 두었고 레크리에이션과 교육을 위한 공간 사용을 촉진하는 새로운 건물 및 조경 기능을 도입했다. 공원에 새로 단장한 건물과 마찬가지로 Xiangmi Science Library은 이곳을 이용하는 사용자가 자연과 상호작용할 수 있도록 장려하고 있다.

Cantilevered metal roofs shade the glazed walls of this library designed by MLA+, which is connected by a treetop walkway to Shenzhen's Xiangmi Park.

Global architecture studio MLA+ designed the Xiangmi Science Library as part of its masterplan to regenerate Xiangmi Park, which is found in the Chinese city's central Futian District.


The park was originally used as an agricultural research centre, but was engulfed by the rapidly expanding city in the 1980s.

Since then, the research facility has overseen the preservation of the park's key features, including a large lychee orchard, fish ponds and an avenue of palm trees.

The masterplan developed by MLA+ focused on retaining many of the 45-hectare park's existing elements, while introducing new buildings and landscaping features that promote the use of spaces for both recreation and education.

As with the other new and refurbished buildings in the park, the Xiangmi Science Library is intended to sit unobtrusively within its surroundings and encourage users to interact with nature.


Client: People’s government of Futian District, Shenzhen

Architect: MLA+

Landscape design: ZEN landscape architects

Photography is by Vlad Feoktistov.


from dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY