*미니멀 디자인 아파트먼트 [ WEI YI INTERNATIONAL DESIGN ASSOCIATES ] BLUE EYE

자연 속에서 인공적인 건축은 어떻게 해야 더 교감할 수 있을까? 함축된 언어; 타이페이, 상하이 로컬 건축 스튜디오; Wei Yi International Design Associates는 이러한 숙제를 미니멀한 디자인을 통한 시적인 공간 창출로 도전한다. 콘크리트 고유의 물성과 회색공간은 과감히 생략된 내부공간을 두드러지게 표현한다.



Located in Tamsui, a seaside district north of Taiwan’s capital, this new one bedroom apartment by Taipei and Shanghai-based Wei Yi International Design Associates embraces poetic minimalism as a paean to the surrounding natural landscape. Lying between the estuary of Tamsui River and the mountainous Yangmingshan National Park, the area, despite its urban character, is blessed with natural landmarks including an adjacent mangrove forest and wetlands reserve. The surrounding natural beauty, and in particular the ocean that resplendently looms on the horizon, was the initial inspiration for the project named “Blue Eye”—blue referencing the ocean as well as “the tears of the Earth”, as the architects explain in a valiant effort to draw attention to the preciousness of nature and its precarious future.


The designers approached this project as an exercise of artistic expression underpinned by a desire to create a unique space connected to nature where the owner’s pursuit of serenity could also be rewarded. Based on a nuanced palette of grey hues and the predominance of concrete surfaces, the apartment is a marvel of minimalist design and conceptual rigor, unfolding as a spacious living room that opens up onto an open-plan kitchen and dining area, both enjoying expansive vistas of the estuary and the surrounding hills, as do the bedroom and bathroom further on.


Despite the monochromatic colour palette, the concrete landscape that the designers have conjured is anything but monotonous. A variety of concrete finishes and textures - from polished, to stained, to rough stucco - create a rich spatial tapestry, made richer by the shifting light and moving shadows as the day progresses, while a series of geometrical volumes, recesses and niches create a sculptural morphology that poetically reflects the neighboring wetlands.




from yatzer

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY